Stano: Kriminalizacija klevete u RS-u korak unazad u europskim integracijama BiH

26.08.2023.

13:43

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Administrativni centar Vlade RS

Administrativni centar Vlade RS

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Europska unija izrazila je žaljenje zbog stupanja na snagu kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj ocjenjujući takav potez korakom nazad za integracije BiH prema Uniji i udarcem za civilno društvo i neovisne medije.

Narodna skupština Republike Srpske nedavno je ponovno odlučila kriminalizirati klevetu uz objašnjenje kako na taj način nastoje spriječiti utjecaj stranih nevladinih organizacija i medija za koje tvrde da su u funkciji rušenja toga entiteta. 

Zakonska rješenja su jučer stupila na snagu nakon objave u Službenom listu entiteta.

Glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove Peter Stano ocijenio je kako na taj način vlasti Republike Srpske 'nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu'.


"Potez za žaljenje"


- Novi zakon ozbiljno utječe na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava, ocijenio je Stano u dostavljenoj izjavi.

Dodao je kako je ovakvo zakonsko rješenje suprotno očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU te da se 'kosi s interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska'.

Europska unija pozvala je sve vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije koji su neophodni kako bi dala preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. To po glasnogovorniku Peteru Stani podrazumijeva osiguranje slobode izražavanja i medija, te zaštitu novinara. Europska unija najavila je nastavak potpore medijima i nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!