Stanovnici Bergdijanska okružili ruske oklopnjake

01.03.2022.

13:01

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stanovnici Bergdijanska okružili ruske oklopnjake

Stanovnici Bergdijanska okružili ruske oklopnjake

Foto: - / REUTERS

Ruski napadi na brojne ukrajinske gradove ne prestaju. U napadima su ponovno stradali civili, među njima i djeca, Rusija je raketirala stambena naselja i glavni trg drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkiva. Steže se i obruč oko Kijeva. Golemi ruski konvoj dug čak 64 kilometra približava se glavnom gradu.

 Berdijansk, grad na obali Azovskog mora, možda jest jučer pao u ruke ruskih napadača, ali moral i otpor stanovnika ovog popularnog ukrajinskog izletišta ostaju neporaženi.

Ispred ruskih oklopnih vozila građani su organizirali prosvjed vičući - Berdijansk je Ukrajina. Nikako ne žele postati dio Rusije. Još je jedan težak dan za stanovnicima drugoga po veličini grada Harkiva, koji je u posljednjim napadima izgubio najmanje sedmero svojih stanovnika, deseci su ranjeni, a strahuje se da su stvarni brojevi znatno veći.

- To pokazuje da ovo nije samo običan rat, to je ubijanje ukrajinskog naroda. Harkiv nikada nije doživio ovakvo što. Granatiranje stambenih zgrada, ubijanje nevinih civila, rekao je gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov.

- Ruske snage brutalno ispaljuju rakete po Harkivu. To je očiti ratni zločin. Mirni grad, mirne stambene četvrti. Nema vojnih postrojenja. Deseci svjedoka tvrde da nije riječ o pogreškama u ciljanju, nego namjernom uništavanju ljudi. Rusi točno znaju gdje će pogoditi njihovi projektili. Bit će međunarodnog tribunala za ovaj zločin, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Nastavljaju se borbe na prilazu Kijevu. Gori vojna baza u predgrađu. Satelitske snimke otkrivaju rusku vojnu kolonu dugu nevjerojatna 64 kilometra koja se kreće prema glavnome gradu Ukrajine, koji je i dalje pod uzbunama zbog napada projektilima.

Razaranje se nastavlja i u Donecku, gdje su samoproglašene separatističke republike koje Rusija jedina priznaje, i navodno štiti ovim napadom. No mnogo ljudi i ondje je i dalje lojalno svojoj domovini.

- Zašto nas nitko ne spašava? Zašto smo svi ukleti, kao i naš glavni grad? Sve je napušteno oko nas. Pucali su na nas, tko će nas zaštititi, pita se stanovnica Donecka Natalia.

- Nadam se da će Ukrajina ponovno zavladati ovim dijelom, ja sam ukrajinski državljanin i kao takav ću i umrijeti, kazao je Ivan, stanovnik Donecka.

Iz svijeta stižu dragovoljci. Ovi mladići došli su se prijaviti u ukrajinsko veleposlanstvo u Londonu.

- Čini se da im treba sva moguća pomoć. Mi smo mladi, snažni, spremni muškarci, možemo pomoći. Pa zašto ne bismo?, kaže dragovoljac iz Londona Leon Dawson.

 A u Ukrajini građani su masovno uključeni u obranu. Ove volonterke u Lavovu šiju maskirne mreže za vojnike. Uz takvu odlučnost, jasno je da će svakim danom ruska invazija biti sve složenija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!