07:39 / 02.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

State Department objavio godišnje izvješće o trgovini ljudima

Trgovina ljudima

Trgovina ljudima

Foto: Mario Laporta / IPA/PIXSEL

Američki State Department objavio je godišnje izvješće o trgovini ljudima u svijetu. Stanje su najgorim ocijenili u 17 od ukupno 188 analiziranih država.

To su: Afganistan, Alžir, Mjanmar, Kina, Komori, Kuba, Eritreja, Iran, Nikaragva, Sjeverna Koreja, Rusija, Južni Sudan, Sirija, Turkmenistan, Venezuela, Gvineja Bissau i Malezija.

- Ovo je globalna kriza, veliki izvor ljudske patnje, a pogađa oko 25 milijuna ljudi diljem svijeta uključujući i djecu, komentirao je globalni problem koji je pandemija samo produbila, američki državni tajnik Antony Blinken.

Izvješće države stavlja u četiri kategorije, a ovogodišnje je u nižu kategoriju svrstalo i nekoliko američkih saveznica.

Države Cipar, Izrael, Novi Zeland, Norveška, Portugal i Švicarska spuštene su iz kategorije jedan u kategoriju dva.

Hrvatska je ostala u kategoriji 2

State Department ocjenjuje da hrvatska Vlada ne ispunjava u potpunosti kriterije o zaštiti žrtava traffickinga, ali je i u ovoj godini uložila veće napore u rješavanje tog problema u usporedbi s prethodnim razdobljem.

Usvajanje protokola o razmjeni podataka, dodatna obuka policije, sudske odluke o naknadi za žrtve trgovine ljudima, produžetak privremenih dozvola za boravak zbog pandemije.. pozitivni su elementi izvješća o Hrvatskoj. Usto, civilno je društvo izvijestilo o dobroj suradnji s MUP-om, a Vlada je u Nacionalni odbor za borbu protiv trgovine ljudima uključila i predstavnike pravosuđa.

Istodobno, u izvješću se navodi kako je u proteklom razdoblju u Hrvatskoj procesuiran manji broj osumnjičenih za trgovinu ljudima i identificiran je manji broj žrtava

(2020. identificirano je 17 žrtava traffickinga, godinu ranije 25). Kritizira se i ponašanja nekih sudaca prema žrtvama, ( traženje da više puta daju izjave ili svjedoče, što dodatno traumatizira žrtve). 

U izvješću se navodi i da je MUP istraživao navode o uporabi pretjerane sile na graničnim prijelazima, zbog čega su 2020. podignute optužnice protiv dvojice policajaca.

Prema nekim promatračima i dalje izostaje adekvatna provjera neregularnih migranata i tražitelja azila, što potencijalne žrtve traffickinga odvraća od suradnje s vlastima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!