State Department odobrio prodaju oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara

03.09.2022.

07:40

Autor: Hina/HRT

Nancy Pelosi u posjetu Tajvanu početkom kolovoza

Nancy Pelosi u posjetu Tajvanu početkom kolovoza

Foto: Ann Wang / REUTERS

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti više od 1,1 milijarde dolara, uključujući 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak, objavio je Pentagon u petak.

Paket je najavljen nakon agresivnih kineskih vojnih vježbi oko Tajvana poslije posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku.


Paket uključuje projektile Sidewinder i opremu po cijeni od 85,6 milijuna dolara, rakete Harpoon i opremu za 355 milijuna dolara te logističku potporu za tajvanski radarski sustav za nadzor za 665,4 milijuna dolara, priopćila je Pentagonova Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju. 


- Ove predložene prodaje su rutinski slučajevi podrške stalnim naporima Tajvana da modernizira svoje oružane snage i održi vjerodostojnu obrambenu sposobnost, rekao je glasnogovornik State Departmenta pod uvjetom anonimnosti. 


Pentagon je naveo da najavljena oprema i podrška neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji. 


Potencijalna prodaja oružja Tajvanu odraz je kontinuirane potpore administracije američkog predsjednika Joea Bidena tom otoku. 


Kina nikada nije isključila mogućnost upotrebe sile kako bi demokratski uređeni otok stavila pod svoju kontrolu. Taipei kaže da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom i da ne polaže pravo na njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!