State Department osnovao "Kinesku kuću" za osmišljavanje politike prema Pekingu

16.12.2022.

22:02

Autor: Hina/HRT/A.S.

Kineska kuća će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema Kini

Kineska kuća će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema Kini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

State Department u petak je pokrenuo svoju dugo planiranu unutarnju jedinicu Kineska kuća (China House) koja će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema najvećem geopolitičkom rivalu.


Državni tajnik Antony Blinken u svibnju je najavio osnivanje Kineske kuće, istaknuvši da će ona biti integrirani tim koji će koordinirati i implementirati američku politiku u brojnim područjima i regijama.

- Razmjer i obujam izazova koji predstavlja Narodna Republika Kina testirat će američku diplomaciju kao ništa do sada, kazao je Blinken u svibnju.

Blinken je u petak službeno otvorio jedinicu formalnog naziva Ured za koordinaciju prema Kini (Office of China Coordination), naglasivši da će ta jedinica osigurati da je SAD u stanju odgovorno upravljati suparništvom s Kinom, prema priopćenju State Departmenta.

- U sklopu Kineske kuće stručnjaci za Kinu iz raznih odjela State Departmenta koordinirat će rad svakog regionalnog odjela i stručnjaka za međunarodnu sigurnost, ekonomiju, tehnologiju, multilateralnu diplomaciju i strateške komunikacije, kazao je Blinken prema priopćenju.

Kineska kuća zamijenit će China desk State Departmenta, ali će ju i dalje nadgledati Rick Waters, zamjenik podtajnika za Kinu, Tajgan i Mongoliju pri Odjelu za istočnu Aziju i pacifičke poslove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!