19:17 / 30.05.2018.

Autor: B.S./HRT

State Department: Vjerske slobode ugrožene diljem svijeta

-

-

Foto: - / -

Vjerske slobode ugrožene su diljem svijeta. Najveću zabrinutost izaziva položaj vjerskih manjina i skupina u Saudijskoj Arabiji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Mianmaru, Eritreji, Sudanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu.
Vjerske slobode ugrožene su diljem svijeta, a najveću zabrinutost izaziva položaj vjerskih manjina i skupina u Saudijskoj Arabiji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Mianmaru, Eritreji, Sudanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, stoji u zaključku godišnjeg izvješća o vjerskim slobodama američkog State Departmenta.

Saudijska Arabija kritizirana je zbog tortura i diskriminacije manjinskih šijita, no Trumpova je administracija nastavila Obaminu politiku i izuzela arapsku monarhiju od sankcija zbog strateškog partnerstva sa SAD-om.

Izvješće kritizira Kinu zbog tretmana muslimana, tibetanskih budista i pripadnika sekte Falun Gong.

Dokument otkriva kako je u Sjevernoj Koreji prošle godine ubijeno ili nestalo 200 ljudi, a u logorima je zatočeno između 80.000 do 120.000 političkih zatvorenika među kojima su i oni zatočeni zbog religijskih razloga.

Izvješće koje američko Državno tajništvo podnosi Kongresu od 1998. obuhvaća stanje religijskih sloboda u više od 190 država, a pripremaju ga američka veleposlanstva u tim zemljama prikupljajući informacije iz vladinih agencija, religijskih i nevladinih organizacija, novinara, aktivista, akademika…

Kada je riječ o Hrvatskoj, u izvješću među ostalim stoji kako je pučki pravobranitelj upozorio kako su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinih svjedoka koji ne pristaju na transfuziju krvi iz vjerskih razloga. Vlada nije riješila slučajeve povrata nekretnina Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Državni su dužnosnici sudjelovali na komemoraciji žrtvama u Jasenovcu koju su predstavnici židovskih i srpske zajednice uglavnom bojkotirali jer je, stoji u izvješću, u blizini nekadašnjeg logora bilo postavljeno privatno spomen- obilježje ratnih veterana s ustaškim pozdravom Za dom spremni. Spomen- obilježje kasnije je premješteno, a Vlada je osnovala posebno povjerenstvo zaduženo za preporuke o korištenju totalitarnih simbola i slogana nakon Drugog svjetskog rata. Predstavnici židovske zajednice upozoravaju na negiranje holokausta i povijesni revizionizam, a u izvješću se spominje i marš desničarske neparlamentarne stranke s ustaškim simbolima, kao i poklič Za dom spremni na javnom koncertu u kolovozu prošle godine.

Državni tajnik Mike Pompeo kazao je kako su religijske slobode prioritet Trumpove administracije kada je riječ o ljudskim pravima, te kako će u srpnju u Washingtonu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova posvećen toj temi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!