12:18 / 03.12.2018.

Autor: E.L.S./M.M./Hina

Šteta u pariškim neredima između 3 i 4 milijuna eura

-

-

Foto: - / -

Samo jučer u sukobima s policijom ranjeno je više od stotinu osoba, među kojima su 23 policajca. Uhićeno je gotovo 400 prosvjednika.
Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo procijenila je na 3 do 4 milijuna eura štetu u nasilju tijekom prosvjeda "žutih prsluka" u subotu u Parizu samo što se tiče gradske opreme.

Ta procjena, još uvijek djelomična, ne obuhvaća trgovine ni Slavoluk pobjede, oštećen tijekom subotnjih demonstracija.

Od subote navečer djelatnici gradskih službi rasčistili su 900 m3 otpada i više od 200 olupina zapaljenih automobila, rekla je Hidalgo.

Vatrogasci su prijavili ukupno 249 požara, gorilo je 112 vozila, 130 komada komunalne imovine i šest zgrada.

Gradonačelnica je najavila da će se u četvrtak održati sastanak gradske uprave, države i udruga trgovaca i osiguravajućih kuća kako bi pomogli trgovcima "čiji su gubici ogromni".

Nacionalni simbol, Slavoluk pobjede vandaliziran je u subotu poslijepodne i bit će za javnost zatvoren nekoliko dana. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatička oprema je onesposobljena.

Samo jučer u sukobima s policijom ranjeno je više od stotinu osoba, među kojima su 23 policajca. Uhićeno je gotovo 412 prosvjednika.

Od jutros je, pak, djelomično ili posve blokirano više od stotinu srednjih škola. Prosvjetari prosvjeduju protiv reforme obrazovanja. U Parizu su se vozačima hitne pomoći u pobuni protiv zakona o financijama za 2019. pridružili taksisti, pa je središte glavnoga grada Francuske ponovno blokirano.

Simbol Francuske, kip Marianne, dio Slavoluka pobjede nije bio pošteđen bijesa prosvjednika. Teško je oštećen u najnasilnijim prosvjedima koji već treći tjedan svakodnevno na pariške ulice donose kaos i konfuziju. Stotine tisuća prosvjednika, predvođene tzv. žutim prslucima, bune se protiv povećanja cijena goriva i gospodarske politike francuskog predsjednika. U međuvremenu sve se pretvorilo u opći bijes zbog visokih troškova života.

Francuski se premijer sastao s vođama opozicijskih stranaka, dok predsjednik Emmanuel Macron traži način za suzbijanje prosvjeda zbog visokih troškova života, koji su prerasli u rasprostranjene nerede i vandalizam.

Macron je obišao najpogođenija područja glavnoga grada Francuske i s državnim sigurnosnim službama održao hitan sastanak. Razmatrane su sve opcije kako bi se zaustavio kaos, pa i one o uvođenju izvanrednog stanja.

Blokirane srednje škole

Više od stotinu srednjih škola bilo je jutros djelomično ili posve blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja i, ponegdje, u znak potpore pokretu "žutih prsluka", pokazuju prvi podaci ministarstva obrazovanja.

Ključni zahtjevi srednjoškolskih sindikata (UNL, SGL, Fidl i dr.) odnose se na reforme mature i srednjih škola, kao i platformu za pristup višem obrazovanju Parcoursup. Sindikat SGL je u priopćenju izrazio i "potporu miroljubivim 'žutim prslucima'" te žaljenje zbog nasilja počinjenog tijekom vikenda.

Po prvim podacima, prosvjedom su najviše pogođeni Toulouse i Creteil. U Nici, gotovo tisuću srednjoškolaca prosvjedovalo je u znak potpore "žutim prslucima" pozivajući Macrona da podnese ostavku. Jedan automobil je zapaljen kod srednje škole u Aubervilliersu, jednu stanicu metroa udaljenom od Pariza, gdje se okupilo nekoliko desetaka mladih.

Velika potpora javnosti

Macron je nespreman dočekao pobunu "žutih prsluka", koja je izbila 17. studenog i predstavlja ozbiljan izazov za četrdesetogodišnjeg predsjednika Francuske, koji pokušava odgovoriti na veliki pad popularnosti zbog ekonomskih reformi, koje su protumačene kao pogodovanje bogatima.

Prosvjednici su probili kordon interventne policije i pustošili najluksuznije četvrti te su zapalili nekoliko auta, opljačkali dućane, demolirali luksuzne privatne kuće i kafiće. Ovi se prosvjedi smatraju najvećim nemirima u francuskom glavnom gradu od 1968.

Jutros su prosvjednici blokirali pristup 11 skladišta goriva u vlasništvu naftne kompanije Total, zbog čega je 75 Totalovih benzinskih crkvi ostalo bez goriva, rekao je glasnogovornik te naftne kompanije.

Sudionici pokreta "žutih prsluka" dolaze iz raznih regija, društvenih i dobnih skupina, a počeli su se organizirati putem interneta te su prosvjedi izbili protiv uvođenja viših cijena goriva, što je preraslo u izljev bijesa, zbog pritiska koji životni troškovi stavljaju na budžete srednjoklasnih kućanstava.

Potpora javnosti pokretu "žutih prsluka" ostaje velika te, prema rezultatima ankete Haris Interactivea provedene nakon subotnjih prosvjeda, čak 70 posto podupire prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!