16:07 / 20.08.2020.

Autor: Danko Družijanić/T.V./Dnevnik/HRT

Steve Bannon uhićen i optužen za krađu 25 milijuna dolara

Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Foto: - / REUTERS

Steve Bannon, bivši politički strateg i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, uhićen je i, zajedno s trojicom suradnika, optužen za krađu 25 milijuna dolara. Na prvom saslušanju na sudu Bannon je rekao da se ne osjeća krivim.
Uhićen je Steve Bannon, do prije godinu dana bliski suradnik i arhitekt pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Zajedno s trojicom suradnika optužen je za krađu 25 milijuna dolara, koje su donatori dali da se izgradi zid na granici s Meksikom. Na prvom saslušanju na sudu Bannon je rekao da se ne osjeća krivim.

Steve Bannon
, vjerojatno ključna sastavnica projekta: "Donald Trump predsjednik SAD-a", uhićen je na brodu. 66-ogodišnji desničarski "mastremind" optužuje se za pronevjeru najmanje milijun dolara iz kampanje za izgradnju spornog zida na granici SAD-a i Meksika. Bannon je saslušavan i u drugim slučajevima, pa tako i prije 10 mjeseci na suđenju Trumpovu prijatelju i konzultantu Rogeru Stoneu.

Istražitelji smatraju da je s još trojicom suradnika prisvojio novac iz donatorske kampanje "Mi gradimo zid", tijekom koje su Amerikanci koji bi željeli vidjeti zid na granici s Meksikom uplatili 25 milijuna dolara.

Predsjednik Donald Trump i ovo smatra nastavkom pravosudne kampanje protiv njega.

- Bio je dio naše kampanje i administracije na samom početku. Nisam uopće surađivao s njim. Ne znam ništa o tom projektu, osim da mi se nije svidio kad sam ga vidio. Rekao sam da je to projekt za Vladu, ne za privatni sektor. To mi se činilo pukim razmetanjem, kaže Trump.

- Ne treba vam sudska optužnica da biste znali da je Steve Bannon prevarant. Donald Trump predvodi najkorumpiraniju vladu u američkoj povijesti. On se neprekidno koristi predsjedničkom dužnosti kako bi zgrtao bogatstvo za svoju obitelj i pajdaše, ističe Kate Bedingfield, zamjenica voditelja kampanje Joea Bidena.

Stephen Kevin Bannon - osoba je nesvakidašnje biografije. U mladosti časnik američke mornarice, zatim prelazi u jednu od najmoćnijih banaka, Goldman Sachs, odakle odlazi s mjesta potpredsjednika. Bio je direktor istraživačkih projekata, ali i producent u Hollywoodu gdje snima 18 filmova. Suosnivač je portala Breitbart News, medija američke krajnje desnice. Bio je šef Trumpove kampanje, a zatim i glavni strateg novoizabranog predsjednika.

Razilazi se s Trumpom prije 3 godine, najprije  zbog Sjeverne Koreje, a poslije i Trumpovu suradnju s Rusijom naziva "izdajom".

Sudjelovao je i u projektu Cambridge Analytica, koji je bio u središtu skandala zbog prikupljanja podataka na internetu, vezano i uz Trumpov izbor, ali i referendum o Brexitu. Podržavao je populističke pokrete diljem svijeta, i nazvao sebe "infrastrukturom globalnog populizma".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!