11:52 / 08.09.2020.

Autor: Željko Raić/HRT

Stiže li drugi val?

-

-

Foto: - / -

Početak školske godine u mnogim europskim zemljama izazivao je bojazan od širenja koronavirusa. I čini se da su strahovi bili opravdani.
Početak školske godine u mnogim europskim zemljama izazivao je bojazan od širenja koronavirusa. I čini se da su strahovi bili opravdani, jer neke zemlje, primjerice - Španjolska, Velika Britanija i Francuska - bilježe nove neslavne rekorde. U Franucuskoj neki mediji otvoreno poručuju - stigao je drugi val epidemije -  s čime se većina stručnjaka - ipak ne slaže.

Naslovnice najčitanijih francuskih novina doslovno vrište - došao je drugi val, dokaz tomu - pet tisuća novooboljelih svakoga dana. Mnogo je razloga za brigu, tvrdi se u novinama, a najviše zbog zdravstvenog sustava koji puca po šavovima.

- "Le Monde" javlja o eksponencijalnom rastu - što je daleko od istine. Ovaj rast novooboljelih je očekivan. Istina je da je nešto veći, i da može izazvati zabrinutost, ali daleko je to od eksponencijalnog rasta - koji bi doveo do prave katastrofe, ističe epidemiolog Laurent Toubiana s  Instituta Irsan.

I Velika Britanija bilježi nove neslavne rekorde. Već treći dan broj novozaraženih veći je od tri tisuće. I ono što najviše zabrinjava - najveći broj oboljelih u dobnoj je skupini između 17. i 21. godine. Upravo ta populacija, tvrde stručnjaci, misli - kako je virus sve slabiji.

- Virus je ovdje, i nije oslabio, a na nama je da se naučimo živjeti s njim. Moramo biti vrlo oprezni i odgovorni, inače nas čeka teška i opasna jesen, ističe zamjenik ravnatelja državnog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Jonathan Van-Tam.

Upravo tu problematičnu jesen najavljuju i svi zdravstveni stručnjaci - jer čini se da je gotovo cijeli svijet zaboravio na opasnosti koje donosi koronavirus. Plaže i dalje prepune, a socijalna distanca kao da ne postoji.

- Ovo nije posljednja pandemija s kojom ćemo se suočiti. Povijest nas uči, uvijek dolazi neka nova, pa zato od svih očekujem da se odgovorno ponašamo kako bismo bili spremni na sve, naglašava ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Najveća borba u ovom trenutku vodi se na indijskom potkontinentu. Broj zaraženih nezaustavljivo raste, a zdravstvenog kadra i lijekova premalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!