11:43 / 07.03.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

Što donosi novi summit dviju Koreja?

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Sjedinjene Države napominju kako ne žele prazne razgovore i kako su sve opcije na stolu dok režim sa sjevera ne preda sve nuklearno oružje.
Potkraj idućeg mjeseca održat će se treći međukorejski summit. Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se na zajedničkom sigurnosnom području u Panmunjomu, a između dvojice čelnika bit će uspostavljena posebna telefonska linija.

Bit će to prvi takav skup od kada je na vlasti na sjeveru Kim Jong-un. On je, navode izvori na jugu, obećao da za vrijeme pregovora neće biti novih nuklearnih i raketnih testiranja. Prva dva sastanka na vrhu 2000. i 2007. godine održana su u Pjongjangu, ovaj će biti u demilitariziranoj zoni.

Sjedinjene Države napominju kako ne žele prazne razgovore i kako su sve opcije na stolu dok režim sa sjevera ne preda sve nuklearno oružje. Podupire ih i Japan. "Da bi razgovori sa Sjevernom Korejom imali smisla, oni moraju potpuno i nepovratno napustiti nuklearne i raketne programe i to nam dokazati", najavljeno je. 

Zato je ključno pitanje je li Sjeverna Koreja iskrena ili kupuje vrijeme. Mišljenja su dvojaka, no smatra se kako je riječ o novom putu Sjeverne Koreje i iskrenim namjerama, uz napomenu kako su svemu pridonijele i oštre sankcije. Naravno, neizostavan je utjecaj i njihovog velikog saveznika Kine, koja je ponovno pokazala kako može utjecati na političke procese u tom dijelu svijeta.
 
Analitičari smatraju kako bi summit mogao biti pobjeda za obje strane. Predstavnici Južne Koreje smatraju da je dijalog između SAD-a i Sjeverne Koreje kako bi se denuklearizirao Korejski poluotok te uspostavljanje vruće linije između sjevera i juga zadovoljavajući rezultat.


Moon Jae-in: Sankcije Sjevernoj Koreji ostaju, prerano za optimizam

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene zbog summita između dviju zemalja, a kineski državni mediji ponovili su stajalište Pekinga da su pregovori jedini način da se okonča zastoj u rješavanju nuklearnog pitanja.

Južnokorejski dužnosnici sastali su se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u ponedjeljak u prvom susretu takve vrste te su rekli da je on izrazio spremnost za denuklearizaciju Sjeverne Koreje bude li njegovoj zemlji zajamčena sigurnost. I američki predsjednik Donald Trump rekao je kako se čini da je Sjeverna Koreja iskrena u svojoj vidljivoj spremnosti da obustavi nuklearne pokuse budu li se održali pregovori o denuklearizaciji sa SAD-om.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao je da ne planira ublažiti sankcije. "Samo zato što su u tijeku razgovori između Sjeverne i Južne Koreje to ne znači da se mogu ublažiti međunarodne sankcije", rekao je Moon. Južnokorejski cilj je denuklearizacija Sjeverne Koreje, ništa manje, rekao je Moon u komentarima koje je objavila Plava kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!