08:36 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Što izvodi Sjeverna Koreja uoči otvorenja Olimpijskih igara?

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: - / -

Organizirala je vojni mimohod dan uoči svečanog otvaranja ZOI u Južnoj Koreji. Vijest je zatekla svjetske prijestolnice nakon neobičnog diplomatskog zaokreta koji je nedavno izveo Pjongjang.
Sjeverna Koreja organizirala je vojni mimohod na Trgu Kim Il-Sunga u Pjongjangu, rekao je za AFP izvor u južnokorejskoj vladi, dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji. Organizatori Zimskih olimpijskih igara rekli su da sjevernokorejska vojna parada neće utjecati na dinamiku tog sportskog događaja.

Trgom Kim Il Sunga prodefilirale su tisuće vojnika u pratnji kamiona, topništva, tenkova i naposljetku golemih projektila. Mimohod su pratili sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, njegova supruga Ri Sol Ju i predsjednik parlamenta Kim Jong Nam, koji će predvoditi sjevernokorejsko izaslanstvo na Olimpijskim igrama. "Postali smo sposobni demonstrirati pred planetom naš status vojne sile svjetske klase", rekao je Kim Jong Un.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca najavila da će sedamdeset godina od osnutka svoje vojske proslaviti 8. veljače, umjesto 25. travnja. Državna televizija nije objavila nikakvu izravnu snimku s tog događaja. Vijest je zatekla svjetske prijestolnice nakon neobičnog diplomatskog zaokreta koji je početkom siječnja izveo Pjongjang iskoristivši ZOI kako bi uspostavio veze sa Seulom.

Analitičari misle da ovakvim dvojakim pristupom Sjeverna Koreja želi normalizirati svoj status "praktično nuklearne zemlje". Možda će pokušati ishoditi ublažavanje sankcija protiv režima i stvoriti razdor između Južne Koreje i njezina saveznika Amerike. Sjeverna Koreja je također dala do znanja da se tijekom igara u Južnoj Koreji neće sastati s izaslanicima SAD-a. Time su pokopane nade da bi taj sportski događaj mogao biti mjesto na kojem će se pokušati ublažiti napetosti vezane uz sjevernokorejski nuklearni program.

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bit će američko izaslanstvo koje će voditi potpredsjednik Mike Pence, kao i  visoko izaslanstvo iz Sjeverne Koreje u kojem će biti mlađa sestra vođe Kim Jong Una i ceremonijalni šef države Kim Yon Nam. Pence je u Japanu kamo je stigao na putu za Južnu Koreju rekao da je SAD spreman na sve mogućnosti kada se radi o Pjongjangu. Također je najavio da se Washington priprema uvesti ekonomske sankcije, najsnažnije ikad donesene protiv Sjeverne Koreje.
Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!