Što je novo u istrazi samoubojstva Slobodana Praljka

03.10.2018.

19:39

Autor: HRT

default error photo
U Zagreb je stigao Olufemi Elias, tajnik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove koji je zamijenio Haški sud. S njim je razgovarao Branimir Farkaš.
U Zagreb je stigao Olufemi Elias, tajnik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove koji je zamijenio Haški sud. Uoči sutrašnjeg sastanka s ministrom pravosuđa i predsjednikom Vrhovnog suda dao je intervju za HRT. Među ostalim, govorio je o dovršetku suđenja ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću i istrazi vezanoj uz samoubojstvo generala Slobodana Praljka.

Tajnik je zadužen za istagu u povodu samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici. Što je pokazalo konačno izvješće?

Vode se dva postupka. Prije svega, vodi se istraga u Nizozemskoj, gdje smo gosti nizozemske vlade. Kad se dogodi nešto što je potencijalno kazneno djelo, to je u njihovoj ovlasti. Mi nemamo pravo provoditi istrage. Uvijek se sve može poboljšati, ali nijedan propis nije povrijeđen. Potvrđeno je da je sve rađeno u skladu s međunarodnom praksom, nije bilo nikakvih propusta. A opet, uvijek se može bolje. Ovaj incident je specifične naravi. U pitanju je malen predmet i morale bi se provesti detaljne fizičke pretrage za koje nismo imali osnova.

U kakvoj je bočici bio otrov? Je li otrov smiješao sam ili je već bio spreman?

Nisam siguran o kakvoj se bočici radilo. Znam da je bila jako malena. Ne znam u kakvom je obliku otrov bio.  Podatke možete naći na našoj web stranici. Istraga nije otkrila da je bilo propusta u radu osoblja. Još čekamo rezultate Nizozemaca. Sve procedure nadgledaju međunarodna tijela kako bi bile u skladu s najboljom praksom i propisima za zatvorenike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!