13:11 / 22.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Što je obilježilo 2021. godinu?

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar u Studiju 4

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

 Što je obilježilo godinu na izmaku u Studiju 4 komentirao je Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar.

U Europi 2021. obilježava latentan ratni sukob i žarište diplomatske i vojne nestabilnosti između Ukrajine i Rusije.  


Komentirajući moguću kopnenu rusku intervenciju u Ukrajini, Branimir Vidmarović kazao je da je riječ o odluci Rusije da pokuša sa zapadom definirati crvene linije.

- To je pismo koje bilo poslao NATO-u i SAD-u, u kojem Rusija priziva zapad da se potpišu garancije o nuklearnom nenapadanju, ukidanju uzajamnih prijetnja, a i da se stopira ulazak Ukrajine u NATO. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da jamstvo mora biti juridički sporazum, ali da se Amerikancima ne može vjerovati.

Na pitanje treba li strahovati od novog ratnog sukoba, rekao je da nema nikakvih logičnih razloga i motivacije. Sve dok ne krene nekakva vojna operacija, bilo čija, nema razloga da se itko miješa vojno.

Kaže da je izgledno da, nakon što zapad službeno odbaci ruske prijedloge, to će dovesti do nove razine zveckanja oružjem.

Na pitanje igra li Amerika licemjernu politiku preko leđa Europske unije kada je riječ o hladnoratovskom odnosu prema Rusiji, podsjetio je da je to bio i smisao tijekom hladnog rata, kada je na udaru nuklearnog i konvencionalnog naoružanja bila Europa, ne Amerika, a sada se opet događa slično. U slučaju stvarnog okršaja u Ukrajini, neće stradati Amerika, ali će nastradati okolne zemlje.

Njemačko-američki odnosi narušeni su zbog povlačenja NATO-a iz Afganistana, a nedavno su iz Njemačke protjerana dvojica ruskih diplomata zbog ubojstva gruzijskog državljanina.

- To je stara istraga iz 2019., to je odluka koja nije vezana konkretno za ovu situaciju, još se uvijek smatra da je Rusija kriva za Donalda Trumpa, NATO se našao u neugodnoj situaciji jer sad preko njegovih leđa SAD ide stvarati neke druge vojne saveze. NATO nije relevantan za američke ciljeve prema Kini, kaže Vidmarović.

Odlaskom Angele Merkel moglo bi doći zamrzavanja odnosa Rusije i Njemačke. Vidmarović kaže da su Zeleni dosta agresivno nastrojeni prema Rusiji i Kini u pogledu ruskih prava, no pitanje je koliko je tu ekonomske računice.

- Htjeli bi da se zamrzne isporuka plina, ulaganje u obnovljive izvore energije i da netko to plaća, što je nemoguće. Morat će intervenirati i kancelar Olaf Scholz i liberalni blok koji drži financije njemačke vlade, ali vanjsku politiku drže Zeleni, objasnio je.

Komentirajući migrantsku krizu, a osobito situaciju s Iračanima, odnosno Kurdima na granici Bjelorusije i Poljske, rekao je da je tu bila riječ o političkom konstruktu te da se ta situacija ne može razmatrati u kontekstu migrantskog problema.

Ustvrdio je da će migracije postajati sve veći problem i neće ovisiti o ratovima i krizama, nego je to sada već prirodni fenomen i EU će se morati naučiti nositi s tim.

- Amerika pokušava stvoriti veliku antikinesku frontu, summit za demokraciju Joea Bidena je zapravo "alliance of democracies" Mikea Pompea. Pokušava se opkoliti Kinu, suzbiti njen razvoj i rast. Kineski problemi u sektoru nekretnina postoje već duže vrijeme i u toj su shemi sudjelovali predstavnici lokalne vlasti koji su prodavali državno zemljište kompanijama u zamjenu za gotov novac kako bi mogli financirati socijalne, infrastrukturne i druge projekte. Kineska vlada odlučila je stati tome na kraj u smislu kontrolirane destrukcije. Nema preljeva na svjetske financije, Kina neće dopustiti da strateške kompanije nastradaju, rekao je.

Hrvatski odnosi s BiH ulaze u novu napetu fazu, a na toj smo razini već dugo sa Srbijom.

- S jedne strane otvaraju se dijelovi poglavlja u pregovorima EU-Srbija, a s druge stane pravobranitelji u Srbiji kažu da to je suludo jer srbijanska vlada ne pokazuje naznake nikakve liberalizacije, slobode medija, slobode govora. Istovremeno, EU-u treba Srbija u EU-u.

Činjenica je da Hrvati u BiH više nemaju "kupovanja vremena", vjeruje da je tu politika Vlade RH konzistentna.

- Ovo što se događa s predsjednikom je komunikacijski šum, daju mu previše značaja, on ne utječe na vanjsku politiku. Nažalost, to ima simboličke reperkusije za BiH. Hrvatska ne može to sama forsirati, trebaju se angažirati veliki, a velikima je BiH u nekom 5., 6., 7. planu, trebala bi biti u 1., 2.

Kazao je i da problemi sa Srbijom ne utječu na sigurnost i ekonomiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!