13:14 / 30.09.2018.

Autor: Š.C.I./I.H./HRT

Što očekivati od izbora u BiH?

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dan izbora bit će otvoreno 5.500 glasačkih mjesta, a na opće izbore potrošit će se više 4 milijuna eura.
Za tjedan dana održavaju se opći izbori u Bosni i Hercegovini. Biraju se predstavnici u Predsjedništvu, entitetima, Zastupničkom domu, županijskim skupštinama. Kampanja se ocjenjuje kao najprljavija dosad što mnoge odvraća od izlaska na birališta.

-
Tjedan dana do Općih izbora u BiH
- Stier: Mogućnost ustavne krize u BiH nakon izbora
- Pripreme za izbore u BiH
- BiH: Izbori 7. listopada - Izborni zakon još nije promijenjen

Ankete pokazuju - trećina birača nije sigurna hoće li uopće izaći na izbore. Prosječna izlaznost glasača u Bosni i Hercegovini kreće se do 54%. Mislim da će biti opet velika apstinencija mladih, što je žalosno jer su oni ona ciljana grupa koja će biti najviše pogođena lošim izbornim rezultatima i lošom vlašću, smatra Ivana Marić, politička analitičarka.

Hoće li mladi izaći na izbore provjerili smo u Republici Srpskoj. Osjećam obvezu da izađem na izbore, čisto mislim da vidimo možemo li promijeniti išta; Ja sam na neutralnom terenu nemam za koga glasati - odgovori su koje smo dobili.

Situacija nije puno bolja ni u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nisam pametan. Vidjet ću.; Svakako. Očekujemo promjene za bolje, za omladinu za penzionere i za ostalo sve.

Na važnost izlaska na izbore još posjetili su i iz Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Na žalost u BiH su izbori i uvjet opstanka i ostanka iznad svega hrvatskoga naroda, hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijega, onoga koji objektivno, bez ikakvog osuđivanja bilo koga, ipak je u opasnosti da mu se zaniječe ono bez čega onda neće biti Bosne i Hercegovine, rekao je Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Na dan izbora bit će otvoreno 5.500 glasačkih mjesta, a na opće izbore potrošit će se više 4 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!