Objavljena fotografija Lukašenka nakon napisa o njegovom zdravlju

15.05.2023.

Zadnja izmjena 16:54

Autor: A.S./T.V./HRT/Hina

Lukašenko je posljednji put viđen u javnosti 9. svibnja na događanjima povodom Dana pobjede u Moskvi

Lukašenko je posljednji put viđen u javnosti 9. svibnja na događanjima povodom Dana pobjede u Moskvi

Foto: Gavriil Grigorov / REUTERS

Bjeloruski državni informativni kanal objavio je u ponedjeljak fotografiju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u vojnom zapovjednom centru, u prvom pojavljivanju u javnosti u gotovo tjedan dana nakon što se počelo nagađati o zdravlju 68-godišnjeg bjeloruskog vođe.

Kanal na Telegramu Pul Pervovo, državni medij koji izvještava o Lukašenkovim aktivnostima, objavio je da bjeloruski predsjednik radi u središnjoj zapovjednoj bazi zračnih snaga.

Čini se da na fotografiji ima zavoj na lijevoj ruci.

Što se događa s Lukašenkom? 


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji od utorka nije viđen u javnosti, nije se u nedjelju pojavio na svečanosti u Minsku, potaknuvši nagađanja da je ozbiljno bolestan.

Državna novinska agencija BelTA prenijela je da je premijer Roman Golovčenko pročitao Lukašenkovu poruku na godišnjoj ceremoniji na kojoj dvoje mladih polaže zakletvu pred zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza.

Agencija nije navela razlog Lukašenkove odsutnosti, pet dana nakon što je bio u Moskvi na proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. No, i tada je izgledao loše i nije ostao do kraja.

Lukašenko također nije govorio na sličnoj svečanosti u Minsku, prvi put u svojoj dugogodišnjoj vladavini. Tada je posljednji put viđen u javnosti.

U subotu prebačen u kliniku

Prema oporbenom portalu Euroradio, Lukašenko (68) je u subotu prebačen u elitnu kliniku u Minsku.

Ruski list Kommersant također je pisao o njegovu zdravlju, pozivajući se na bjeloruske oporbene medije. Ruski mediji rijetko pišu o zdravlju ruskih ili čelnika savezničkih zemalja.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Aleinik bi u ponedjeljak trebao stići u trodnevni posjet Moskvi, objavilo je prošli tjedan rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!