17:06 / 28.09.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Što stoji iza sukoba Indije i Kine?

Foto: Danish Siddiqui/REUTERS, arhiva

Foto: Danish Siddiqui/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

O sukobu Kine s Indijom na granici, te Južnom kineskom moru, razgovaralo se u emisiji "Studio 4".
Kina i Indija zajedno imaju oko 36 % svjetske populacije. Na njih otpada gotovo petina globalnog BDP-a te imaju najdužu kopnenu granicu na svijetu koja nije utvrđena. Na strateškom važnom Himalajskom platou ovoga je ljeta, nakon gotovo pola stoljeća, došlo do sukoba u kojemu je bilo i mrtvih vojnika na obje strane.


Dugogodišnja dopisnica Dela iz Pekinga Zorana Baković komentirala je sukobe Indije i Kine. Kazala je u emisiji "Studio 4" da sve što se trenutno događa u Ladakhu pitanje je zašto se događa baš sada, a ne zašto uopće. Dodala je da se radi više o tehnološkom nego o trgovinskom ratu s Amerikom koja je zapravo dovela Kinu u jedno vrlo bitno raskrižje.

Naglasila je da je sada vrlo bitno hoće li Kina postati globalna velesila koja će imati svoju autohtonu tehnologiju ili će morati slijediti. Baković je rekla da je stalna postavka kineskih i indijskih postrojbi bila na tom mjestu oko Ladakha. Istaknula je da Kina nije vjerojatno računala na nacionalistički Vladu u New Delhiju.

Geopolitička stručnjakinja Jadranka Polović rekla je da se Indija možda osjeća okružena. Kazala je da Indiju brine odnos Pakistana i Kine. Dodala je da je Put Kašmira vrlo bitan jer je to put koji otvara Kini prolaz prema Perzijskom zaljevu, Crvenom moru, Sueskom kanalu, Sredozemnom moru, čak i do luka u Jadranu.

Polović  je naglasila da su Kina i Indija imale već i prije svoje uspone i padove. Kazala je da je Kina drugi po veličini partner Indije, a prvi je naravno SAD. Istaknula je da sa SAD-om Indija ima veliki suficit, dok s Kinom ima veliki deficit. Baković je naglasila da se Kina poziva na povijesno pravo glede Južnog kineskog mora, a ono se sada manje priznaje po međunarodnom pravu. Dodala je da se i jedna i druga velesila osjeća okružena.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!