18:59 / 23.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Stockholm poziva stanovnike da nose maske

Stockholm

Stockholm

Foto: Cindy Grundsten / Pixabay

Stockholm savjetuje stanovnicima da nose maske u trgovinama, javnom prijevozu i na radnim mjestima s obzirom na to da broj zaraženih u zemlji ponovno raste.

- Želimo da ljudi nose maske u javnom prijevozu, rekla je liječnica zadužena za kontrolu zaraze u štokholmskom području Maria Rotzen Ostlund na konferenciji za novinare.

- Prekrivanje usta i nosa također se savjetuje u određenim zatvorenim prostorima - poput frizerskih salona, ljekarni ili trgovina - kao i na radnom mjestu ako je potrebno, dodala je.

Preporuke stupaju na snagu odmah, a traju do 22. ožujka.

One su u suprotnosti s dosadašnjim oklijevanjem agencije za zdravstvo da podrži takvu mjeru zbog, kako je tvrdila, ograničenih dokaza o učinkovitosti nošenja maske.

Švedska je krenula posebnim putem u pandemiji koronavirusa s relativno blagim mjerama u usporedbi s drugim zemljama, te s preporukama i pozivima građanima na zdrav razum.

Liberalnu zdravstvenu politiku pratio je veći broj zaraženih i umrlih nego u ostalim europskim zemljama.

Od vrhunca novozaraženih u prosincu, broj slučajeva koronavirusa ponovno je pao, no ostao je na istoj visokoj razini već neko vrijeme.

U regiji glavnoga grada Stockholma, broj zaraženih porastao je za 27 posto prošli tjedan, nakon 24-postotnog povećanja tjedan prije.

Prije toga, Šveđanima je savjetovano da nose maske samo za vrijeme gužvi u javnom prijevozu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!