Stogodišnji američki pilot, poznat kao Bombarder slatkišima, pobijedio koronu

08.01.2021.

11:50

Autor: HRT/Hina

default error photo
Halvorsen i drugi piloti izbacili su iz zrakoplova više od 23 tone čokolada i slatkiša u nekoliko mjeseci.
Gail Halvorsen, američki pilot poznat među njemačkom djecom krajem 1940-ih kao Bombarder slatkišima, uglavnom se oporavio od koronavirusa, kazala je njegova kći za dpa.

- Halvorsena, koji živi u američkoj saveznoj državi Utah i napunio je sto godina, još muči kašalj no inače je dobro. Čini se da se gotovo potpuno oporavio - , rekla je Denise Williams dodajući da je zahvalan na svim željama koje je dobio, od kojih su mnoge iz Njemačke. Od covida-19 obolio je u prosincu.

Halvorsen je postao slavan nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata kad su sovjetske snage presjekle kopneni pristup zapadnom Berlinu i njegovih dva milijuna stanovnika.

Od lipnja 1948. do svibnja 1949. američki, britanski i saveznički piloti obavili su gotovo  280.000 dostava namirnica zrakom. To je uključivalo i bombone. Bila je to Halvorsenova ideja da se iz zrakoplova bacaju slatkiši za djecu tijekom sovjetske blokade i ubrzo je postao zaštitno lice zračnog mosta za Berlin.

Ideju je dobio kad je okupljenoj djeci kroz žičanu ogradu zračne luke Tempelhof proturio žvakaću gumu koju su djeca podijelila. Obećao je da će im iz zraka baciti dovoljno za sve. Vezao je čokoladice i žvakaće gume u male paketiće koji su, spojeni s maramicama, padali poput malih padobrana. Vijest o tome brzo se proširila Berlinom i dobio je nadimak Bombarder slatkišima.

Halvorsen i drugi piloti izbacili su iz zrakoplova više od 23 tone čokolada i slatkiša u nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!