Stoltenberg i Džaferović: Mir u BiH se mora očuvati

18:24 / 25.05.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Stoltenberg i Džaferović

Stoltenberg i Džaferović

Foto: Martin Sylvest Armin Durgut / Reuters/Pixsell

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Savez pozorno prati stanje na zapadnom Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, na sastanku s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji je upozorio na opasnost od ruskog utjecaja u njegovoj zemlji.

Stoltenberg i Džaferović sastali su se tijekom dana u sjedištu NATO-a u Bruxellesu a predsjedatelj Predsjedništva BiH govorio je i na zatvorenom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Nakon susreta s čelnim čovjekom Predsjedništva BiH, Stoltenberg je na konferenciji za novinare kazao kako je NATO duboko zainteresiran za održanje mira i stabilnosti u BiH.

- Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati našu potporu, uključujući izgradnju obrambenih kapaciteta (BiH), kazao je glavni tajnik NATO-a dodajući da je cilj Saveza spriječiti svaku mogućnost izbijanja novih sukoba.

Stoltenberg je rekao da je uvjeren da će se pronaći rješenje za ulazak Finske i Švedske u NATO. Nakon razgovora s Džaferovićem komentirao je i sinoćnji telefonski razgovor s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji ga je obavijestio o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i rekao da Hrvatska od svojih saveznica u NATO-u očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u vezi s osiguravanjem ravnopravnog položaja Hrvata u BiH.

- Tijekom telefonskog razgovora predsjednik Milanović izrazio je veliku zabrinutost u vezi s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini. I naravno, kada jedna od članica Saveza izrazi svoju zabrinutost o nekoj temi, na meni je da slušam, i naravno da u razgovor sa svim ostalim članicama, pogotovo kad je riječ o osjetljivim i problematičnim temama, svi mi o tome raspravljamo. To je zapravo bit članstva, rekao je Stoltenberg. 

video thumb

Džaferović je kazao i da je izborni zakon BiH pitanje koje se tiče isključivo te države. 

- Izborni zakon je pitanje BiH i mi ćemo odlučivati o tom pitanju u skladu sa standardima Europske konvencije o ljudskim pravima. Učinili smo mnogo napora da implementiramo te odluke i cijeli svijet zna, kao i EU i SAD zbog čega ti pregovori do sada nisu uspjeli i gdje leži odgovornost za to. Želim da napomenem da je za nas neprihvatljivo da se uvjetuje bilo čiji NATO put izmjenama izbornog zakona u BiH, kazao je Džaferović.

On je pozvao NATO da nastavi pružati potporu njegovoj zemlji, ističući kako je važan dio toga suzbijanje ruskog utjecaja a poručio je i kako neće biti raspada BiH pa ni putem mirnog razlaza na što je u utorak pozvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!