19:37 / 08.10.2020.

Autor: T.D./Hina

Stoltenberg kaže da će NATO otići iz Afganistana sa SAD-om

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Jens Stoltenberg upozorio je da Afganistan ne smije ponovo biti "rasadište terorista".
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana "zajedno" sa Sjedinjenim Državama, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.

- Zajedno smo odlučili poći u Afganistan. Zajedno ćemo pristupiti prilagodbi snaga i zajedno ćemo otići iz zemlje, rekao je na tiskovnoj konferenciji s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U NATO-ovoj misiji Odlučna potpora u Afganistanu sudjeluje 12.000 vojnika iz 38 zemalja, među kojima je 8600 američkih vojnika. Sjedinjene Države imaju i druge snage raspoređene u toj zemlji.

O objavama američkog predsjednika raspravljat će se na sastanku ministara obrane saveza 22. listopada.

Europske zemlje saveznice više su puta bile nezadovoljne objavama američkog predsjednika o tom pitanju i Pentagon je svaki put isticao da se nikakve odluke neće donositi jednostrano.

Donald Trump, usred predizborne utrke, izjavio je u srijedu da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana, to jest prije nego je bilo predviđeno dogovorom SAD-a i talibana. No, nije rekao odnosi li se to na američke snage raspoređene u okviru NATO-ove misije.

Jens Stoltenberg upozorio je da Afganistan ne smije ponovo biti "rasadište terorista".

- Došli smo u Afganistan nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. zahvaljujući pozivanju na 5. članak. NATO-ova misija je u početku imala više od 100.000 vojnika uključenih u borbene operacije. Danas NATO ima 12.000 vojnika koji savjetuju i poučavaju afganistanske vojnike, rekao je.

- Među njima je velik broj europskih i kanadskih vojnika, dodao je.

- Odluke će se donositi ovisno o stanju na terenu. Savezničke zemlje će ih donositi "zajedno", istaknuo je.

- Poruka se nije promijenila, zaključio je.

Jens Stoltenberg je stajalište Saveza iznio na zadnjem sastanku ministara obrane 12. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!