Stoltenberg putuje u Tursku na razgovor o ulasku Švedske u NATO

01.06.2023.

Zadnja izmjena 16:40

Autor: Hina/HRT/T.S.

Glavni tajnik NATO Saveza Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO Saveza Jens Stoltenberg

Foto: SEBASTIAN GOLLNOW / DPA

NATO je spreman rasporediti još više vojnika na Kosovu kako bi ugušio nasilje na etnički polariziranom sjeveru, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg dodajući da je prvo pojačanje od 700 vojnika na putu tamo.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će uskoro posjetiti Tursku kako bi razgovarao o ulasku Švedske u NATO, koji blokiraju Turska i Mađarska.

Govoreći na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Oslu, Stoltenberg je rekao da je ovaj tjedan razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je u nedjelju izabran za novi mandat.

- Posjetit ću također Ankaru u skoroj budućnosti kako bih nastavio razgovarati o tome kako možemo osigurati najbrže moguće pristupanje Švedske, rekao je Stoltenberg novinarima.

Neki ministri vanjskih poslova izrazili su optimizam da će Ankara, sada kada su izbori završili, ukloniti prigovore ulasku Švedske u NATO. Turska je ratificirala pristupanje Finske u NATO u ožujku, ali tvrdi da Švedska štiti pripadnike militantnih skupina koje ona smatra teroristima.

- Sada kada su turski izbori završili, važno je da Turska nastavi proces ratifikacije, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Stoltenberg je rekao da je nakon turskih izbora "važno ponovno pokrenuti dijalog i proces" ratifikacije, istaknuvši da je Švedska u četvrtak implementirala novi zakon o terorizmu, što je ključni turski zahtjev.

- Švedska je ispunila svoje, rekao je.

- Vrijeme je da se ratificira pristupanje Švedske i naporno radim na tome da se to dogodi što je moguće prije, dodaje.

Nekoliko ministara izrazilo je uvjerenost da bi Švedska mogla postati članicom prije ili na samitu NATO-a u srpnju u Vilniusu.

- Nastavljamo raditi na završetku pristupnog procesa Švedske....i očekujemo da će se to dogoditi do sastanka čelnika u Vilniusu, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Litva je također izrazila optimizam.

- Vladaju velika očekivanja da će švedska zastava biti podignuta (u Vilniusu), rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Švedska, pozvana na sastanak u Oslu, ponovno je naglasila da je ispunila sve uvjete za članstvo.

- Ispunili smo svoje obveze, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom novinarima.

- Vrijeme je da Turska i Mađarska počnu ratifikaciju švedskog pristupanja u NATO, naglašava.

Stoltenberg kaže da je NATO spreman poslati još vojnika na Kosovo


- NATO će ostati na oprezu. Bit ćemo tamo kako bismo osigurali sigurno i zaštićeno okruženje, ali i da smirimo i smanjimo napetosti, rekao je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu.


Nemiri na sjeveru Kosova su se intenzivirali otkad su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u području s većinskim srpskim stanovništvom nakon travanjskih izbora koje su bojkotirali Srbi.

NATO je odlučio pojačati svoju misiju od 4000 pripadnika u regiji sa 700 dodatnih vojnika nakon što je u ponedjeljak ozlijeđeno 30 pripadnika KFOR-a i 52 srpska prosvjednika.

Stoltenberg je nazvao nasilje nad vojnicima NATO-a "potpuno neprihvatljivim" i rekao da saveznici pripremaju još trupa u slučaju da NATO treba poslati dodatna pojačanja u regiju.

- Naša poruka i Beogradu i Prištini je da se moraju uključiti, u dobroj vjeri, u dijalog uz posredovanje EU, dodao je.

Grlić Radman: NATO u procesu stvaranja novog formata suradnje s Ukrajinom


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u Oslu da mu je drago da je NATO savez u postupku stvaranja novog, učinkovitijeg formata suradnje s Ukrajinom, za koji se nada da će biti dogovoren do nadolazećeg samita saveza u Vilniusu.

- Ovo je još jedna prilika za plodnu raspravu o metodama za dugoročnu, održivu i odgovarajuću pomoć NATO-a za Kijev, rekao je Grlić Radman u Oslu na neformalnom sastanku šefova diplomacija članica Sjevernoatlantskog saveza, koji predstavlja uvod u srpanjski samit u Vilniusu.

Ponosan što je hrvatska vlada donirala 500.000 eura

Ministar je istaknuo da je ponosan što je hrvatska vlada donirala 500.000 eura za Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu i doprinijela s polovicom hrvatske flote helikoptera.

- Hrvatska redovito pruža humanitarnu pomoć i sklonište za tisuće ukrajinskih izbjeglica. Nadalje, pomoći ćemo našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i projekt psihološke pomoći za veterane i programe razminiravanja, dodao je Grlić Radman.

Rekao je da će jedna od tema današnjeg sastanka biti kako učiniti NATO-ovu obranu i odvraćanje što je moguće učinkovitijima. Što se tiče ulaganja u obranu, istaknuo je da će dva posto BDP-a biti novi kriterij i minimum za saveznike.

- Konačno, raspravit ćemo o potrebi uže suradnje s partnerima. Hrvatska, koja ima ulogu NATO-ove kontaktne točke u Australiji, vidi veliku važnost proširene suradnje s indo-pacifičkim partnerima. Također, zalažemo se za okupljanje ranjivih partnera, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, tijekom nadolazećeg samita u Vilniusu, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!