Stoltenberg: NATO treba čuvati jedinstvo s obzirom na približavanje Kine i Rusije

05.04.2023.

16:36

Autor: Hina/HRT/D.S.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je važnost jedinstva unutar NATO-saveza s obzirom na sve veće približavanje Rusije i Kine.

U vrijeme kada se Peking i Moskva protive međunarodnom poretku temeljenom na pravilima još je važnije da ostanemo jedinstveni, izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.


Dodao je da Kina odbija osuditi rusku agresiju, da preuzima rusku propagandu, podupire rusko gospodarstvo i da obje zemlje pojačavaju svoje vojne aktivnosti u indo-pacifičkoj regiji.


Saveznici su jasno poručili da bi bilo kakva isporuka kineskog oružja Rusiji bila povijesna pogreška s dubokim posljedicama, rekao je Stoltenberg.


Komentirajući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će razmjestiti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, unatoč tome što su se i Kina i Rusija nekoliko dana prije u zajedničkoj izjavi obvezali da neće raspoređivati nuklearno oružje izvan svojih granica, Stoltenberg je rekao da su zajedničke deklaracije prazna obećanja te da je potrebno pratiti što Rusija radi, a ne što govori.


Stoltenberg je istaknuo da saveznici nastaviti pomagati Ukrajini kako bi pobijedila i opstala kao suverena i neovisna nacija i kako bi se postigao pravedan i trajan mir.


Najavio je da će NATO nastaviti podržavati one koji se suočavaju s pritiskom Rusije, uključujući Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!