21:18 / 08.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Stoltenberg: Ni Europa ni Amerika ne mogu se same suočiti s izazovima

Foto: Christian Charisius/DPA/PIXSELL

Foto: Christian Charisius/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi se trebaju oduprijeti traženju nacionalnih rješenja za te izazove, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a.
Nitko u NATO-u ne može se sam suočiti s izazovima u sljedećem desetljeću i svi se trebaju oduprijeti traženju nacionalnih rješenja za te izazove, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

- Izazovi s kojima se suočavamo u sljedećem desetljeću veći su od onog s čime se bilo tko od nas može sam nositi. Ni sama Europa, ni sama Amerika.
Stoga se moramo oduprijeti iskušenju nacionalnih rješenja, rekao je Stoltenberg u govoru kojim je iznio svoju viziju Sjevernoatlantskog saveza do 2030. godine.

Poglede na budućnost NATO-a u sljedećih 10 godina iznio je na video-konferenciji u organizaciji dva utjecajna think tanka - Atlantskog vijeća i German Marshall Fund of the United States.

Stoltenberg nije htio komentirati najave anonimnih izvora američke vlade da predsjednik Donald Trump planira smanjiti američku vojnu nazočnost u Njemačkoj za 9,5 tisuća ljudi s 34500 na 25000.

- Ne želim spekulirati curenja ili spekulacije u medijima. Ono što mogu reći jest da smo u stalnim konzultacijama sa Sjedinjenim Državama i ostalim saveznicima o položaju i nazočnosti naših snaga u Europi, rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da Rusija neumoljivo nastavlja svoje vojne aktivnosti, da su ISIL i ostale terorističke skupine ohrabreni, da državni i nedržavni akteri nastavljaju promicati dezinformacije i propagandu. Zatim da je uspon Kine temeljito promijenio globalnu ravnotežu moći, da se pojačava utrka za ekonomsku i tehnološku premoć i da se multipliciraju prijetnje za otvorena društva i individualne slobode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!