Stoltenberg o članstvu Švedske u NATO-u: Postignut napredak s Turskom

07.03.2023.

21:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Švedski premijer Ulf Kristersson i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Švedski premijer Ulf Kristersson i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Jonas Ekstromer / TT News Agency / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je u utorak nastavak pregovora s Turskom o pristupanju Švedske i Finske toj organizaciji, spomenuvši "napredak" u tom pitanju koje Ankara blokira.


- Dovršiti ulazak dviju nordijskih zemalja je najvažnija zadaća i postižemo napredak, istaknuo je čelnik NATO-a koji do srijede boravi u Švedskoj, na tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom. Švedska, prema kojoj Turska ima najviše prigovora, ispunila je svoje obveze što ih je u lipnju u Madridu preuzela prema Ankari i došlo je vrijeme da dovršimo proces ratifikacije, ponovno je istaknuo.

Od trideset članica saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Nakon diplomatske krize koju je prouzročilo spaljivanje Kurana u Stockholmu početkom siječnja, Ankara je prekinula teške pregovore. Potonji će se napokon nastaviti u četvrtak u Bruxellesu, kao što je Turska najavila krajem veljače.

- Nedavno sam se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom i sretan sam što je pristao nastaviti trilateralne sastanke sa Švedskom i s Finskom, rekao je Stoltenberg.

Što se tiče Mađarske, čija najava ratifikacije potiče zabrinutost zbog mnogih kašnjenja zadnjih mjeseci, rasprava je počela prošlog tjedna u parlamentu.

- Očekujem da će se proces brzo završiti, rekao je glavni tajnik NATO-a. Nije pitanje hoće li Švedska ući u savez, nego kada će to biti, dodao je.

Budimpešta podupire švedsko članstvo u NATO-u, ali švedski politički čelnici moraju prestati širiti "laži" o Mađarskoj, pa tako i "neutemeljene" kritike o nepoštovanju vladavine prava, rekao je Csaba Hende, zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta i član Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!