Stoltenberg poručio da NATO stoji uz Ukrajinu koliko god je potrebno

26.06.2023.

12:28

Autor: HRT/Hina/Reuters

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Pobuna od koje je odustala ruska plaćenička skupina Wagner tijekom vikenda pokazala je razmjere strateške pogreške Kremlja u vođenju rata protiv Ukrajine, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Rusija nastoji vratiti mir nakon što su Wagnerovi borci završili brzo napredovanje prema Moskvi, povukli se iz zauzetog južnog ruskog grada Rostova na Donu i vratili se u svoje baze u subotu navečer prema dogovoru koji im je zajamčio sigurnost. Njihov vođa Jevgenij Prigožin trebao je otići u Bjelorusiju, prema dogovoru u čijem je postizanju posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, objavio je Kremlj.

- Događaji tijekom vikenda su unutarnje rusko pitanje i još jedna demonstracija velike strateške pogreške koju je predsjednik (Vladimir) Putin napravio svojom nezakonitom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine, rekao je Stoltenberg novinarima u Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Izvanredni događaji ovog vikenda nagnali su zapadne vlade da potraže odgovore na pitanja - što bi se sljedeće moglo dogoditi u zemlji s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu, kao i u njezinu ratu u Ukrajini.

Stoltenberg je rekao da NATO prati situaciju u Bjelorusiji i još jednom je osudio najavu Moskve da u toj zemlji rasporedi svoje nuklearno oružje.

- Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija priprema upotrijebiti nuklearno oružje, ali NATO ostaje oprezan, rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO-ovo odvraćanje dovoljno snažno da zaštiti svoje ljude u sve "opasnijem svijetu".

Istovremeno je uvjeravao Kijev u kontinuiranu podršku NATO-a.

- Ako Rusija misli da nas može zastrašiti zbog podržavanja Ukrajine, neće uspjeti. Stojimo uz Ukrajinu koliko god je potrebno, rekao je.

Stoltenberg je u Litvi kako bi nazočio vježbi na kojoj će se testirati brzo pojačavanje borbene skupine NATO-a predvođene Njemačkom do veličine brigade, postrojbe do 5000 vojnika, što je scenarij koji će se provesti u slučaju pojačanih napetosti ili sukoba s Rusijom. Opisao je vježbe kao jasnu poruku da je NATO spreman braniti svaki pedalj savezničkog teritorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!