Stoltenberg: Pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegavaju nasilje

18.08.2022.

11:27

Autor: T.V./HRT

Jens Stoltenberg razgovorao s Albinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem

Jens Stoltenberg razgovorao s Albinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Šef europske diplomacije Josep Borrell razgovarat će u Bruxellesu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem o nizu pitanja koja opterećuju dvije strane. To je prvi susret Kurtija i Vučića u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa u više od godinu dana. 

Doputovali su nakon spora oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata potkraj srpnja, zbog kojeg su izbile napetosti na kosovsko-srbijanskoj granici.

Odlučnost Zapada da spriječi sukobe potvrdio je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon razgovora s dvojicom čelnika.

- Pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegavaju nasilje. NATO nastavlja pomno pratiti situaciju na terenu. Naša mirovna misija KFOR ostaje usredotočena na svoj mandat UN-a. Ako stabilnost bude ugrožena, KFOR je spreman intervenirati i poduzet će sve neophodne mjere kako bismo omogućili sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, rekao je Stoltenberg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!