14:02 / 31.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Reuters

Stoltenberg: Ruske se trupe ne povlače iz Ukrajine, pregrupiraju se

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Ruske snage u Ukrajini se ne povlače već se pregrupiraju, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak komentirajući najavu Moskve o smanjenju vojnih operacija oko Kijeva.

Stoltenberg je također rekao da se savez tek treba uvjeriti da je Rusija u dobroj vjeri pregovarala na mirovnim pregovorima u Istanbulu jer se vojni cilj Moskve otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu nije promijenio.

- Prema našim obavještajnim podacima, ruske jedinice se ne povlače, već se ponovno pozicioniraju. Rusija se pokušava pregrupirati, opskrbiti i pojačati svoju ofenzivu u regiji Donbas, rekao je novinarima u Bruxellesu Stoltenberg.

Moskva kaže da se sada usredotočuje na "oslobađanje" regije Donbas, jedne od dvije jugoistočne pokrajine koje djelomično kontroliraju separatisti koje Rusija podržava od 2014.

- Istovremeno, Rusija vrši pritisak na Kijev i druge gradove. Tako da možemo očekivati ​​dodatne ofenzivne akcije, koje će donijeti još više patnje, poručio je.

Također je rekao da će saveznici iz NATO-a nastaviti s pružanjem pomoći Ukrajini u oružju koliko god je potrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!