Stoltenberg saziva sastanak sa Švedskom, Finskom i Turskom

20:47 / 01.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Leah Millis / Reuters

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je u srijedu da će tijekom sljedećih dana okupiti visoke dužnosnike iz Švedske, Finske i Turske kako bi pokušao premostiti tursku blokadu prijema te dvije zemlje u NATO.


- U bliskom smo kontaktu s Turskom, koja je važan saveznik u NATO-u, i s dvije zemlje koje su predale kandidature za Savez, Finskom i Švedskom, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Washingtonu s američkim državnom tajnikom Antonyjem Blinkenom.

- Sazvat ću sastanak kroz nekoliko dana u Bruxellesu, s visokim dužnosnicima kako bi se postigao napredak oko te dvije kandidature, dodao je.

Stoltenberg želi doći do rezultata prije samita NATO-a u Madridu od 28. do 30. lipnja.

- Istovremeno, znam da je za napredak potreban dogovor 30 saveznika članica NATO, priznao je.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Švedska i Finska 18. svibnja predale su službene kandidature za ulazak u NATO. Međutim, Turska se usprotivila njihovom članstvu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju "teroriste" Radničke stranke Kurdistana (PKK).

- Finska i Švedska rekle su jasno da su spremne razgovarati kako bi odgovorile na strahove koje je iznijela Turska, posebno o pitanju prijetnji koje PKK predstavlja za Tursku, pojasnio je Stoltenberg, rekavši da to pitanje uzima vrlo ozbiljno.

- Znamo da ni jedna druga članica NATO-a nije imala toliko terorističkih napada koliko ih je imala Turska, rekao je, dodajući da je Ankara važan saveznik zbog svojeg geografskog položaja na granici s Irakom i Sirijom ali i zbog obala na Crnom moru, blizu Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!