Stoltenberg: Švedska poduzela važne korake da bi ispunila zahtjeve Turske

17:36 / 13.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Stoltenberg

Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Švedska je poduzela važne korake da bi ispunila zahtjeve koje je Turska postavila da bi odobrila članstvo Stockholmu u NATO-u, izjavio je za vrijeme posjeta Švedskoj glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedska i Finska prošli su mjesec podnijele zahtjev za pridruženjem Savezu, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njihovi zahtjevi naišli su na neočekivano protivljenje Turske, koja je gnjevna zbog, kako tvrdi, švedske potpore kurdskim militantima i ranije odluke o povlačenju dozvola za izvoz oružja Turskoj.

- Pozdravljam to što je Švedska već počela mijenjati svoje zakonodavstvo koje se odnosi na protuterorizam i što će zajamčiti da će pravni okvir za izvoz oružja biti u skladu s budućim statusom te zemlje kao članice NATO-a, uz nove obveze prema saveznicima, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

- Ovo su dva važna koraka potrebna da bi se odagnala zabrinutost koju je Turska iznijela, dodala je.

Andersson je rekla da je Švedska promijenila svoje zakone o terorizmu i da je u tijeku proces daljnjeg pooštravanja mjera.

- Od prvog srpnja imat ćemo strože kriterije u zakonodavstvu kada je posrijedi borba protiv terorizma. Dakle, Švedska je spremna pridonijeti borbi protiv terorizma, rekla je premijerka.

Stoltenberg je kazao da je krajnji cilj pristupanje Švedske i Finske u NATO što je prije moguće i kako je nezamislivo da saveznici iz NATO-a ne bi stali u obranu Švedske kad bi ta zemlja bila napadnuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!