Stoltenberg traži još oružja za Kijev, Scholz obećava pomoć dokle bude potrebno

18.01.2023.

17:27

Autor: HRT/Hina/J.L.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je u Davosu da se Ukrajini šalje više oružja, a njemački kancelar Olaf Scholz obećao je da će Njemačka pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno.

- Ovo je ključan trenutak u ratu i treba znatno povećati pomoć Ukrajini. Ako želimo dogovorno mirno rješenje sutra, moramo slati više oružja danas, rekao je Jens Stoltenberg u intervjuu za Reuters na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Na pitanje hoće li Njemačka dopustiti slanje svojih tenkova Leopard Ukrajini, Stoltenberg je odgovorio oprezno, rekavši da se konzultacije nastavljaju, no pozdravio je odluku Velike Britanije da Kijevu pošalje tenkove Challenger.

Britanija je ovaj tjedan povećala pritisak na Berlin i kao prva zapadna zemlja obećala da će Ukrajini poslati 14 tenkova Challenger.

Osim tenkova, Stoltenberg je rekao da Ukrajina treba više sustava za protuzračnu obranu i oklopnih vozila, kao i streljiva i rezervnih dijelova te bolje kapacitete za održavanje naoružanja.

Rekao je da se situacija na bojišnici posljednjih tjedana stabilizirala, ali i da duge žestoke borbe u Bahmutu dokazuju koliko je važno slati više oružja.

Rusija se posljednjih tjedana fokusirala na Bahmut i tvrdi da je zauzela obližnji rudarski grad Soledar.

- Predsjednik Vladimir Putin ne pokazuje naznake da se priprema za mir i prema tome mora shvatiti da ne može pobijediti na bojišnici, rekao je Stoltenberg.

Njemačka će pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je okupljenim svjetskim liderima u Davosu da će Njemačka pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno, a da se ta zemlja brani s velikim uspjehom i impresivnom hrabrošću.

Ukrajinski napori, uz pomoć njezinih međunarodnih saveznika, rezultirali su time da Rusija ne uspijeva ostvariti svoje imperijalističke ciljeve.

Istaknuo je pomoć koju je Ukrajini pružila skupina G7 i napomenuo da je Njemačka prošle godine izdvojila 12 milijardi eura.

- Nastavit ćemo pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno, rekao je.

Scholz je jedini čelnik skupine G7 koji ove godine sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!