Stoltenberg u Ankari: Sada je vrijeme da primimo Švedsku i Finsku

16.02.2023.

11:37

Autor: M.M./Hina/HRT

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / Reuters

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak u Ankari da se "odmah" integriraju Švedska i Finska, čije kandidature za NATO blokira Turska.

- Sada je vrijeme da se ratificira istodobno primanje Finske i Švedske za članice NATO-a, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Ministar Cavusoglu rekao je da bi Turska mogla razmotriti zasebno finsku i švedsku kandidaturu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan djelomično se protivi švedskoj aplikaciji jer kaže da ta zemlja pruža utočište pripadnicima Radničke stranke Kurdistana, koju Turska, EU i drugi smatraju terorističkom skupinom.

No početkom veljače rekao je da bi turski parlament mogao ratificifrati ulazak Finske, ali ne i ŠVedske.

Stoltenberg, koji je u Tursku stigao kako bi dao potporu nakon katastrofalnog potresa koji je 6. veljače pogodio tu zemlju i susjednu Siriju, prvi je put u utorak javno iznio hipotezu o mogućem ulasku Finske prije Švedske.

- Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije, rekao je na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. Uvjeren sam da će pristupanje obiju zemalja biti ratificirano i naporno radim na tome da to bude što je moguće prije, rekao je tom prigodom.

Turski je šef diplomacije rekao kako "ne bi bilo realno reći da je Švedska potpuno ispunila svoje obveze koje proizlaze iz protokola sporazuma" potpisanog u lipnju prošle godine između Turske, Švedske i Finske.

Izrazio je spremnost da Turska procijeni proces pristupa Finske NATO-u odvojeno od onoga Švedske.

Čelnici 30 zemalja NATO-a pozvali su Švedsku i Finsku da se priljuče Savezu na samitu u Madridu u srpnju 2022.

Trideset zemalja potpisalo je protokol o pristupanju, a 28 ratificiralo, sve osim Turske i Mađarske.

Odluka švedskih vlasti iz siječnja da dopuste prosvjed ispred turske ambasade u Stockholmu - kada je spaljen Kuran - izazvala je bijes u Ankari koja je zaustavila pregovore i odgodila trostrani sastanak predviđen za veljaču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!