Stoltenberg: Vrijeme je da Finska i Švedska uđu u NATO

28.02.2023.

21:01

Autor: Hina/HRT/D.S.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Heikki Saukkomaa / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu.

- Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama, rekao je Jens Stoltenberg u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.


Stoltenberg je rekao da je postignut napredak s Turskom i da će se predstavnici Ankare, Stockholma i Helsinkija sastati idući tjedan u Bruxellesu. 


Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u obrambenom savezu u svibnju, nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.


Stoltenberg je rekao da su oba kandidata za NATO ispunila uvjete iz sporazuma s Ankarom od prošlog ljeta.


Nordijske zemlje bit će na puno boljem mjestu nego prije nego što su se prijavile, rekao je šef NATO-a, dodavši da je nezamislivo da će postojati bilo kakva prijetnja protiv Finske ili Švedske bez reakcije NATO-a.


Finska s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara dugu granicu.


Marin je rekla da je Finska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u zato što je granica saveza "jedina crta koju Rusija ne bi prešla".


Finska premijerka rekla je da se nadala da će Finska već biti članica, a sada očekuje da će se proces pristupanja dovršiti prije idućeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju.


Marin je istaknula da mađarski parlament tek treba odobriti proširenje NATO-a, no Budimpešta je izrazila podršku pristupanju i nije postavila nikakve zahtjeve.


Parlament u Helsinkiju trebao bi raspravljati i glasati o tom pitanju u srijedu.


Stoltenberg je rekao da su se članice NATO-a složile da će Ukrajina "postati članica našeg saveza" u budućnosti, ali da je sada fokus na pružanju pomoći Kijevu u obrani od ruske invazije.


Ruska invazija na Ukrajinu trajno je promijenila odnos NATO-a s Moskvom. Nema povratka, rekao je. 


Stoltenberg je pozvao saveznike da izvuku pouke iz europske ovisnosti o ruskom plinu i upozorio ih da ne postanu previše ovisni o Kini.


- Ne bismo trebali učiniti istu pogrešku s Kinom i drugim autoritarnim režimima, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!