Stotine na obilježavanju obljetnice prosvjeda na Tiananmenu

17:00 / 04.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Obljetnica događaja na Tianmenu, stotine u centru Taipeija

Obljetnica događaja na Tianmenu, stotine u centru Taipeija

Foto: Ann Wang R / REUTERS

Stotine ljudi okupile su se u subotu u Taipeiju da bi obilježile krvavo kinesko gušenje prodemokratskih prosvjeda na pekinškome trgu Tiananmenu prije 33 godine.

Kineske su vlasti zabranile bilo kakvo javno obilježavanje ovog događaja te su organizirale snažne mjere osiguranja kako bi se spriječila bilo kakva naznaka da se ondje dogodio krvavi prosvjed.

U subotu se obilježava obljetnica dana kada su kineske snage otvorile vatru da bi prekinule nemire koje su na trgu i oko njega u središtu Pekinga predvodili studenti.

Službeni Peking nije nikada objavio potpunu brojku smrtno stradalih u događajima od 4. lipnja 1989., no grupe za zaštitu ljudskih prava i očevici kažu da bi brojka mogla dosegnuti tisuće.

Kina je zabranila bilo kakvo obilježavanje ovog događaja na kopnu, a i u Hong Kongu nije bilo komemoracije.

Demokratski Tajvan jedini je dio kineskoga govornog područja gdje građani mogu javno i otvoreno obilježiti događaj.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je, na konferenciji za novinare u četvrtak ponovio stav Pekinga.

- Kineska vlada prije mnogo vremena zauzela je jasno stajalište o političkom incidentu koji se dogodio potkraj osamdesetih, rekao je.

Hong Kong je u subotu pojačao osiguranje pored Victoria Parka, gdje su se prije pandemije građani svake godine okupljali na godišnjem bdijenju, no vlasti su blokirale veće dijelove toga područja i upozorile stanovništvo na nezakonita okupljanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!