18:39 / 04.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Stotine Palestinaca u Gazi sudjeluju u šestom Velikom hodu za povratak

Foto: Twitter (@KareemN96)

Foto: Twitter (@KareemN96)

Foto: - / -

Tisuće Palestinaca u Pojasu Gaze, području smještenom između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora, okupljaju se od 30. ožujka uz granicu tražeći pravo na povratak na svoju zemlju.
Stotine Palestinaca u Pojasu Gaze okupile su se uz granicu s Izraelom šesti petak zaredom tražeći pravo povratka na zemlju s koje su prognani ili su pobjegli nakon uspostave Izraela 1948. godine.

Stotine ljudi hodale su prema kampu istočno od Gaze kako bi sudjelovale na prosvjednom skupu koji će se sredinom poslijepodneva završiti molitvom koju redovito održavaju petkom. Organizatori su rekli da će preko granice pustiti desetke zmajeva među kojima će neki nositi zapaljive naprave.

"Želimo se vratiti na našu zemlju koja je okupirana", rekao je 32-godišnji Palestinac sakrivenog lica, s kefijom oko vrata. "Ne bojim se nikog osim Boga", rekao je ne želeći otkriti identitet.

Tisuće Palestinaca u Pojasu Gaze, području smještenom između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora, okupljaju se od 30. ožujka uz granicu tražeći pravo na povratak na svoju zemlju. Taj pokret nazvan Veliki hod za povratak želi upozoriti na izraelski embargo pod kojim je palestinska enklava već više od deset godina.

Od 30. ožujka u sukobu s izraelskom policijom poginulo je 49 Palestinaca, a stotine su ranjene. Nijedan Izraelac nije ranjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!