Srebrenica: Žrtve se ne smiju zaboraviti niti se genocid smije nijekati

11.07.2022.

09:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Žrtve genocida

Žrtve genocida

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Istina o zločinu genocida počinjenom u Srebrenici nikada se ne smije zaboraviti niti se smije dopustiti nijekanje sudski dokazanih činjenica jer je to glavna zapreka pomirenju i gradnji mira, glavna je poruka koju su u ponedjeljak poslali sudionici komemoracije posvećene tisućama Bošnjaka ubijenih 1995. godine.

Galerija
Žrtve genocda, Foto: Armin Durgut /Pixsell
Žrtve genocida, Foto: Armin Durgut /PixsellŽrtve genocida, Foto: Armin Durgut /Pixsell

Obilježavanje 27. godišnjice najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata okupilo je tisuće sudionika, uključujući članove obitelji žrtava te brojne domaće i inozemne političare među kojima je bio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Procjenjuje se kako su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda u srpnju 1995. ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Od ponedjeljka u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima gdje je tijekom rata bila baza UN-a počivaju posmrtni ostaci više od sedam tisuća ubijenih koji su nakon rata pronađeni u masovnim grobnicama.

Najmlađa žrtva pokopana u ponedjeljak je Salim Mustafić, dječak koji je imao samo 16 godina kada je ubijen nakon pada Srebrenice.

Od ponedjeljka na spomen-groblju u Potočarima počivaju i ostaci Vahida Smajlovića i Elvira Muminovića koji su u srpnju 1995. imali tek 17 godina.

Muminovićevi ostaci pronađeni su tek prošle godine u masovnoj grobnici otkrivenoj kod Kalinovika, rodnog mjesta bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Sastavni dio presude kojom je on osuđen na doživotni zatvor je izravna odgovornost za genocid u Srebrenici.

Najstarije žrtve pokopane u ponedjeljak su Adil Selimović i Husejin Krdžić koji su 1995. godine imali 59 godina.

Mjesto na kojem je teško govoriti. Mjesto nezamislivog zločina i nemjerljive tuge. Mjesto na kojem pravda nije uspjela zaštiti nemoćne. O tragediji Srebrenice pričaju suze majki, kćeri, sestara.

- Lakše je kad dođeš pa znaš da je tu ukopan, pa makar nekoliko kostiju. Ali kad zamisliš patnju, tu nema, ne može se ispričati kakav imaš osjećaj, naglasila je Mana Ademović iz Srebrenice.

- Nikom se ne ponovilo da Bog da i nikad se ne zaboravilo. Nikad, naglasila je Fatima Tinjak iz Čapljine.

- Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nisu ga počinile vojske, već politike, politike zla, smrti i politike prevara, sada to treba da mijenjamo, rekao je Dritan Abazović, premijer Crne Gore.


"Više pravde znači više mira i više nade za budućnost"

Govoreći na središnjoj komemoraciji u Potočarima Hamdija Fejzić, jedan od preživjelih i sadašnji zamjenik načelnika Srebrenice, kazao je kako je teško 27 godina živjeti s tugom i bolom članova obitelji ubijenih.

- Genocid u Srebrenici poraz je ljudskosti koji nikada ne smije ostati fusnota u povijesti čovječanstva", kazao je Fejzić pozvavši sve da poput srebreničkih majki budu trajno na braniku istine i pravde. O tome se, kako je istaknuo, ne može pregovarati niti se to smije relativizirati jer samo priznanje genocida vodi pomirenju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako je važno što je u toj državi odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka napokon na snazi zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina.

- Više pravde znači više mira i više nade za budućnost, a to treba biti lekcija i za buduće djelovanje međunarodne zajednice u BiH, kazao je Džaferović i pozvao sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta da odlučnije djeluje.

Sam Schmidt koji je prvi put u tom svojstvu sudjelovao na komemoraciji kazao je kako je nakon srebreničkog iskustva iz 1995. najvažnije spriječiti da se takvo što ponovi, ali i odlučno se usprotiviti onima koji pokušavaju zanijekati ili umanjiti razmjere počinjenog genocida.

Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe, kazala je tijekom komemoracije da svaki rat obilježi našu savjest sjećanjem na patnje žrtava, a genocid u Srebrenici je činjenica čije je prihvaćanje jedini put za dalji napredak.

- Moramo se stoga sjećati Srebrenice jer je to naš zalog za budućnost, kazala je Pejčinović Burić.

Izvršni potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft u Potočarima je također poslao poruku kako se razmjeri genocida ne smiju zaboraviti.

Kazao je kako je teško uopće zamisliti više od osam tisuća ubijenih Srebreničana baš kao i šest milijuna Židova stradalih tijekom Drugog svjetskog rata pa je stoga važno sačuvati pojedinačna svjedočenja o tome što se zbivalo kad se već nije pravodobno reagiralo kako bi se zločini spriječili.

Istaknuo je kako je srebrenička godišnjica od velike važnosti za sve ljude kojima je stalo do ljudskih prava i koji imaju savjest, a oštro je osudio ponašanje vlasti i političara u Republici Srpskoj i njihove pokušaje da niječu genocid i krivotvorinama žrtve okrive za njihova stradanja.

- Svi mi želimo pomirenje kako bi društvo nakon genocida moglo nastaviti dalje, no svako istinsko pomirenje mora biti utemeljeno na istini i činjenicama, a činjenica je da je paravojna banda bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubila više od osam tisuća Bošnjaka, kazao je Rosensaft.

Galerija
Obljetnica početka genocida u Srebrenici, Foto:  Armin Durgut /PIXSELL
Obljetnica početka genocida u Srebrenici, Foto:  Armin Durgut /PIXSELLObljetnica početka genocida u Srebrenici, Foto:  Armin Durgut /PIXSELL

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala (ICTY), također je upozorila na to da je važno da osporavatelji ratnih zločina budu suočeni s činjenicama koje ih uvjerljivo demantiraju.

Santana je bila članica sudskog vijeća MICT-a koje je Radovanu Karadžiću preinačilo kaznu od 40 godina zatvora i osudilo ga na doživotni zatvor, a na komemoraciji je objasnila kako je u tom procesu bila u prilici dubinski razumjeti sve što se zbivalo u srpnju 1995. i stoga jamči kako će učiniti sve da se ne može osporavati dokazano u sudskim postupcima pred ICTY-em.

- Iako su takvi (osporavatelji) glasni, ime Srebrenica odjekuje puno dalje, kazala je Santana.

Ministrica obrane Nizozemske Kasja Ollongren kazala je kako je i danas bolno sjećanje na potpunu bespomoćnost vojnika iz njezine zemlje koji su 1995. pod zastavom UN-a željeli pomoći Bošnjacima Srebrenice, a to nisu mogli pa ih "glas iz groba" i danas progoni.

Tvrdi kako je Nizozemska sudjelovala u naporima UN-a u BiH s najboljim namjerama, no međunarodna je zajednica u tome zakazala, a njena zemlja dijeli političku odgovornost za to.

- Zbog toga vam nudimo svoju najdublju ispriku, kazala je Ollongren, ali je istaknula kako se uvijek treba sjetiti da je krivac za strašan genocid samo jedan, a to je vojska bosanskih Srba.

Posebna savjetnica glavnog tajnika UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu u Potočarima također je potvrdila kako su UN ali i cijela međunarodna zajednica zakazali ne samo u BiH nego i u Ruandi. Pozvala je da se ta iskustva uzmu krajnje ozbiljno i spriječi ponavljanje zločina koji su često pokrenuti govorom mržnje.

Istaknula je kako je zastrašujuće da danas djeca u njenoj domovini Keniji uče kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, a djeci u Republici Srpskoj ta se informacija u školama uskraćuje.

- Nijekanje genocida danas je samo priprema za novi genocid, upozorila je Nderitu.

Michel: Moramo nastaviti raditi zajedno za mir u Europi

U povodu godišnjice srebreničkog genocida, uz brojne međunarodne dužnosnike, oglasio se u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U objavi na Twitteru uz fotografiju spomenika na kojem su ispisana imena srebreničkih žrtava naveo je da su zbivanja u srpnju 1995. predstavljala jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj europskoj povijesti.

- Ova tragična obljetnica je i podsjetnik: moramo nastaviti raditi zajedno za mir u Europi i da BiH postane dio EU-a, napisao je Michel.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy u posebnoj je poruci objavljenoj uoči komemoracije rekao kako se činjenice o počinjenim zločinima moraju prihvatiti i poštovati jer su ih potvrdili Haški sud (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ).

- Dužnosnici u BiH na svim razinama imaju institucionalnu odgovornost da prihvate što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina, kao i stalnu obavezu da se time bave kroz poučavanje budućih generacija istini, iskazivanje poštovanja prema žrtvama, potporu preživjelima, uključujući potragu za nestalima, te osiguranje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinitelja, rekao je Murphy, upućujući na sve agresivnije istupe iz Republike Srpske kojima se pokušava osporiti počinjenje genocida.

Političarima u BiH poručio je da su odavno morali prestati upotrebljavati zapaljivu nacionalističku retoriku te širiti propagandu kroz lažne narative o prošlosti i produbljivanje etničkih podjela.

- Što god danas rekli, ipak nema snažnije poruke od one kroz koju odzvanja majčin jecaj i zvuk zemlje koja pada i zato ove godine posebnu pažnju posvećujemo ženama, majkama Srebrenice i cijele istočne Bosne, rekao je Hamdija Fejzić, preživjeli svjedok, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

- Ovdje smo kako bismo odali počast žrtvama genocida i tko god pokuša zanijekati ono što se dogodilo u Srebrenici i tko pokuša minimalizirati broj žrtava te strahote zločina, taj živi u ignoriranju jer ono što se ovdje dogodilo jest jedinstven, dokumentiran zločin u povijesti rata u BiH, naglasio je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Čović uputio sućut žrtvama srebreničkog genocida i poziva na pomirenje u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je sućut obitelji i solidarnost sa žrtvama srebreničnog genocida te pozvao na izgradnju pomirenja u toj zemlji.

Srebrenica 2015., gdje sam tražio, kao što sam i nastavio, da svi u BiH radimo na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i izgradnji pomirenja i zajedničke budućnosti, napisao je Čović na svome Twitter profilu.

Dodao je kako suosjeća sa žrtvama srebreničnog zločina kojega je nazvao genocidom.

- Kao i tada, i danas stojim uz sve one koji su izgubili svoje najmilije, naveo je Čović.

Podsjetio je i na svoje video obraćanje iz 2015. godine u Memorijalnome kompleksu u Potočarima kod Srebrenice kada se obratio kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tada je istaknuo kako je u Srebrenici počinjen genocid koji nas je sve trajno postidio, te da osim žrtava u tome mjestu nema nevinih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!