13:35 / 09.01.2020.

Autor: T.D./B.V.M./HRT/Hina

Stotine tisuća protiv mirovinske reforme u Francuskoj

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Foto: - / REUTERS

U Parizu je zatvoren Eiffelov toranj cijeli dan, a teško je narušen i raspored gradskog sustava podzemne željeznice.
Stotine tisuća ljudi ponovo su izašle na ulice francuskih gradova prosvjedovati protiv sporne mirovinske reforme četvrtog dana nacionalne mobilizacije, posebice obilježenog štrajkovima javnog prijevoza.

Ne prestaje odmjeravanje snaga između sindikata i vlade koje je počelo prije više od mjesec dana. Oko 280.000 osoba prosvjedovalo je u više od 80 francuskih gradova, osim Pariza, prema procjeni agencije France presse na temelju podataka policije. Sindikati ističu da je na ulicama bilo 800.000 ljudi.
U Parizu je sindikat CGT, koji vodi prosvjede, prebrojao 370.000 prosvjednika 36. dana štrajka.

- Uz univerzalni bodovni sustav svi su na gubitku. Umirovljenjem sa 60 godina, svi su na dobitku! Macron povuci svoj plan!, pisalo je na transparentima. Vlada želi zamijeniti 42 mirovinska sustava jednim univerzalnim bodovnim sustavom i povisiti dobnu granicu za odlazak u punu mirovinu sa 62 na 64 godine. Sindikati se tome protive smatrajući da bi tako "svi izgubili" i nastavljaju vršiti pritisak na vladu.

- Danas svjedočimo pravoj mobilizaciji prosvjednika i štrajkaša. Sve je više tvrtki koje štrajkaju, i u javnom i privatnom sektoru, što je normalno. Novi su se sektori mobilizirali - luke, rafinerije, energetske tvrtke, rekao je Jean-Baptiste Djebbari, glavni tajnik sindikata CGT.


Prosvjednici su zauzeli ulice u nekoliko francuskih gradova dok sindikati nastoje održati tempo otpora planova mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona.

U Parizu je zatvoren Eiffelov toranj cijeli dan, a teško je narušen i raspored gradskog sustava podzemne željeznice, nakon više od mjesec dana štrajka u sektoru javnog prometa.

Ministarstvo obrazovanja reklo je da ne štrajka samo nešto manje od 18 posto francuskih nastavnika, a željeznička tvrtka SNCF rekla je da je 40 posto brzih vlakova TGV otkazano.

Tvrdolinijski sindikati zahtijevaju da Macron povuče reforme prema kojima bi postojeća 42 mirovinska plana bila ujedinjena u nacionalnoj mirovinskoj shemi. Radnici željeznice i pariškoga javnog prometa bili bi među težim gubitnicima, jer bi njihovo pravo na umirovljenje u dobi 52 ili 57 godina bilo postupno ukinuto.

Umjereni trgovinski sindikati u međuvremenu zahtijevaju vladine kompromise u planovima povećanja standardne dobi umirovljenja na punu mirovinu od 62 na 64 godine, uoči novih pregovora dogovorenih za petak.

Odvjetnici su se također priključili prosvjednicima, ogorčeni planom da se ukine njihova mirovinska shema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!