Stožer preporučio od 22. svibnja ulazak u Srbiju bez testa

19.05.2020.

20:39

Autor: HRT/Hina

default error photo
Krizni stožer preporučio je srbijanskoj vladi da od petka 22. svibnja dopusti prelazak granice bez neophodnog testa na koronavirus i posebnih dozvola.
Krizni stožer preporučio je srbijanskoj vladi da strancima i državljanima Srbije od petka 22. svibnja dopusti prelazak granice bez neophodnog negativnog PCR testa na koronavirus i bez posebnih dozvola, priopćeno je u utorak u Beogradu.

Poslije današnje sjednice Kriznog sožera Vladi Srbije preporučena je odluka kojom bi svim osobama koje ulaze na teritorij Srbije bio dopušten slobodan prijelaz preko granice,  pri čemu bi im bilo uručeno zdravstveno upozorenje da ulaze na teritorij na kojem je koronavirus i dalje aktivan, te preporuke preventivnih mjera za sprječavanje infekcije, priopćio je Krizni stožer poslije današnje sjednice.

Ovu bi preporuku, kako je priopćeno, Vlada Srbije trebala potvrditi na sjednici  u četvrtak.

Prema važećim mjerama, za ulazak u Srbiju svim osobama, bez izuzetka, neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a za strance i posebna dozvola iz diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u zemljama iz kojih stranci dolaze.

Za PCR testove na koronavirus, na osobni zahtjev građana Srbije i stranih državljana, cijena je 6.000 dinara, to jest 50 eura, u svim referentnim laboratorijima na teritoriju cijele Srbije, a za studente i maloljetne testiranje je besplatno.

Krizni stožer je, "imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju", odlučio da se pojedine zdravstvene ustanove "koje su bile određene za covid bolnice, postupno vraćaju u uobičajen proces rada".

U tim će ustanovama svi djelatnici prethodno biti testirani na koronavirus, a mogu početi raditi tek poslije negativnog testa.

Krizni stožer naglasio je u priopćenju od utorka da nikada dosad nije preporučio kazne za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera "nije u planu".

U posljednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, dakle dosad ukupno 234 žrtve, a od testiranih 5.298 osoba koronavirus je potvrđen kod 34, priopćilo je ranije u utorak srbijansko ministarstvo zdravlja.

Od početka epidemije bolesti COVID-19 u Srbiji je registrirano  10.733 zaraženih, a uz 234 žrtve postotak smrtnosti je 2,18 posto. Dosad se oporavilo 4.904 oboljelih, na bolničkom liječenju trenutačno je 808 pacijenata, od koji je 15 na respiratorima.

Do 15 sati 19. svibnja u Srbiji su testirane ukupno 190.683 osobe. Izvanredno stanje zbog pandemije uvedeno je u Srbiji 15. ožujka, a ukinuto 8. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!