Strahuje se da bi Černjihiv mogao postati novi Mariupolj

27.03.2022.

12:05

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Rusija sporo napreduje, ali raketira gradove. Strahuje se da bi Černjihiv mogao postati novi Mariupolj.


Nakon žestokih borbi ruske snage zaustavljene su u istočnom predgrađu Kijeva, tvrdi ukrajinska strana. Rusi su, navodno, pretrpjeli velike gubitke i prisiljeni su na povlačenje.

- Naši momci neće otići dok ne otjeraju Ruse, rekao je Volodomir, stanovnik predgrađa Kijeva.

Ukrajinske snage tvrde da su oslobodile još nekoliko gradova diljem zemlje.

 Predsjednik Zelenski ponovno je prozvao Zapad zbog oklijevanja u opskrbi njegove zemlje borbenim avionima i drugim oružjem koje, kako je rekao, skuplja prašinu u NATO-ovim skladištima.

- Ukrajina ne može oboriti ruske projektile puškama i strojnicama, kojih imamo i previše na zalihama. Deblokada Mariupolja nije moguća bez dovoljno tenkova, drugih oklopnih vozila i posebno zrakoplova, rekao je Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Grad Černjihiv, nedaleko od granice s Bjelorusijom, na putu prema Kijevu, pod opsadom je ruskih snaga, upozoravaju gradske vlasti.

Stanovnici suočeni s nedostatkom pitke vode, prekidima u opskrbi električnom energijom i konstantnim bombardiranjem ne mogu napustiti grad, pa se strahuje da bi to mogao postati novi Mariupolj. Nastavlja se i snažno granatiranje Harkiva, u kojem su tisuće ljudi i dalje u skloništima i postajama podzemne željeznice.

-Trenutačno je na ovoj postaji oko 700 ljudi, a prvih dana bilo ih je i do dvije tisuće, rekla je Anastasija Mazurkova, zaposlenica podzemne željeznice u Harkivu.

Ukrajinski vojnici, unatoč granatiranju, odlučno drže svoje položaje.

- Rusi bombardiraju naše gradove. Pogledajte Mariupolj i što su napravili tom gradu. I ovdje u Mikolajivu stalno nas gađaju granatama i raketama, koje katkad ne eksplodiraju, kaže Unka, ukrajinski vojnik.

Brutalni ruski napad na Ukrajinu u svom je govoru u susjednoj Poljskoj sinoć snažno osudio američki predsjednik Joe Biden i zaprijetio Rusiji ako posegne za NATO-ovim teritorijem. Rekao je i da ne treba očekivati brz završetak sukoba.

- Ne bojte se. Diktator sklon obnovi carstva i brutalnost nikada neće uništiti želju naroda za slobodom. Rusija nikada neće u Ukrajini pobijediti. Taj čovjek ne može ostati na vlasti, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Kremlj je uzvratio da ruskog predsjednika ne bira Joe Biden, nego ruski narod. Odmah je reagirala i Bijela kuća objašnjenjem da predsjednik Biden nije pozvao na promjenu režima u Rusiji, nego istaknuo da Putinu ne može biti dopušteno vladati teritorijem susjedne države. Žestoki kritičar ruskog predsjednika Gari Kasparov reakciju američke diplomacije nazvao je patetičnom.

- Kad predsjednik ima pravo, Bijela kuća trebala bi ga podržati umjesto da ga ponižava i ispričava se ubojici i diktatoru zato što je rekao istinu. To je patetično. Biden nije Trump da bi trebao prijevod s engleskog na engleski. Ni jedan diktator nije legitiman. Ne povlači se kad imaš pravo i ne igraj diplomatske igre s masovnim ubojicom, poručio je Gari Kasparov.

Institut za masovne zločine u Ukrajini od početka ruske invazije dokumentirao je 148 zločina protiv novinara i medija. Ukrajinska državna tužiteljica tvrdi da je dosad ubijeno dvanaest novinara, a više ih je ranjeno i zarobljeno ili oteto.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!