Štrajk Googleovih zaposlenika u Londonu zbog otpuštanja

04.04.2023.

15:13

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prosvjed zaposlenika

Prosvjed zaposlenika

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Stotine Googleovih zaposlenika stupilo je u štrajk u londonskim uredima te tvrtke, prosvjedujući zbog otpuštanja.


U siječnju je matična Googleova tvrtka Alphabet objavila da otpušta 12.000 zaposlenika širom svijeta, što je oko 6 posto njihove ukupne globalne radne snage.

Mjera dolazi u jeku smanjenja broja radnih mjesta širom korporativne Amerike, posebice u tehnološkom sektoru, u kojemu su tvrtke dosad otpustile više od 290.000 radnika od početka godine, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.

Sindikat Unite, među čijim su članovima stotine Googleovih zaposlenika u Velikoj Britaniji, rekao je da je tvrtka ignorirala zabrinutosti koje su iznijeli zaposlenici.

- Naši članovi su jasni: Google mora poslušati njihove savjete da ne bude zao, rekao je regionalni dužnosnik Unitea Matt Whaley.

- Oni i Unite neće se povući dok Google ne dopusti zaposlenicima punu sindikalnu zastupljenost, dok se ne uključi na odgovarajući način u proces konzultacija i dok svoje osoblje ne bude tretirao s poštovanjem koje zaslužuju, istaknuo je.

Pregovori o otpuštanju u mnogim dijelovima Europe


Googleova viša uprava bila je uključena u pregovore o otpuštanju u mnogim dijelovima Europe, u skladu s lokalnim zakonima o zapošljavanju.

Prošli mjesec su zaposlenici Googleova ureda u Zürichu organizirali sličan štrajk, a predstavnici zaposlenika su tvrdili da je Google odbio njihove prijedloge da se smanji rezanje radnih mjesta.

- Kao što smo rekli 20. siječnja, donijeli smo tešku odluku o smanjenju naše radne snage za približno 12.000 radnih mjesta na globalnoj razini. Znamo da je ovo vrlo izazovno vrijeme za naše zaposlenike, rekao je Googleov glasnogovornik.

Google zapošljava više od 5000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!