Strani putnici od 11. svibnja mogu u SAD bez potvrde o cijepljenju protiv COVID-a

02.05.2023.

00:53

Autor: I.Z./HRT/Hina

Strani putnici od 11. svibnja mogu u SAD bez potvrde o cijepljenju protiv Covida-19

Strani putnici od 11. svibnja mogu u SAD bez potvrde o cijepljenju protiv Covida-19

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države će 11. svibnja ukinuti mjeru da strani putnici i radnici u saveznim institucijama moraju biti cijepljeni protiv COVID-a, objavila je Bijela kuća. 

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u veljači da se ukine obveza da većina stranih putnika u zračnom prometu bude cijepljena protiv COVID-a, što je jedno od rijetkih preostalih ograničenja vezanih za putovanja.

Bidenova administracija ukinula je u lipnju prošle godine obvezan negativan test na koronavirus za strane putnike u zračnom prometu, ali je zadržala mjeru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o obvezi cijepljenja za većinu stranih putnika.

Pravila su onemogućila srbijanskoj teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću da sudjeluje na nekim američkim turnirima jer nije cijepljen protiv COVID-a, ali će uskoro moći slobodno ulaziti u SAD i igrati na velikim američkim turnirima poput US Opena.

Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je jučer da se ta obveza ukida i za strane državljane koji ulaze u SAD kopnenim ili pomorskim putem.

Pravila Bidenove administracije, nametnuta u rujnu 2021., a kojima se zahtijevalo cijepljenje protiv COVID-a za oko 3,5 milijuna zaposlenika u saveznim institucijama i izvođača radova, u suprotnom su im prijetili otkazi ili disciplinski postupak, nisu zaživjela nakon niza sudskih presuda.

Savezni prizivni sud u ožujku je potvrdio odluku o blokadi provedbe zahtjeva za cijepljenje zaposlenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!