Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

29.05.2023.

14:19

Autor: Hina/HRT/T.S.

Sjedište centralne ruske banke

Sjedište centralne ruske banke

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi dolara između ožujka 2022. i ožujka 2023. godine, izvijestila je novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka ruske središnje banke.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu reagirao opsežnim sankcijama Moskvi.

Prošli petak ruska središnja banka ustvrdila je u izvješću o stabilnosti financijskog sustava da je poslovanje u Rusiji zapravo prodao tek mali udio stranih kompanija i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS. 

Od ožujka 2022. do ožujka 2023. dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina vrijednosti veće od 100 milijuna dolara, istaknuli su u središnjoj banci, prema TASS-u.

Samo pet transakcija odobrenih od listopada 2022. uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 milijuna dolara, navode.

Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj mjeri utječu na rusko gospodarstvo, citira ruska novinska agencija navode iz izvješća.

- Prvo, većina takvih transakcija (...) implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i dijelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima, stoji u izvješću, po TASS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!