Strašne snimke bijega iz Irpinja

12:23 / 08.03.2022.

Autor: Jozo Ćurić/Dnevnik u podne/HRT

Bijeg iz Irpinja preko srušenog mosta

Bijeg iz Irpinja preko srušenog mosta

Foto: HRT / HTV

Iz Irpinja, grada s tvornicama i sveučilištem, koji je predgrađe Kijeva i u kojem je živjelo oko 60 tisuća ljudi, stižu strašne snimke bijega civila. Irpinj stoji na putu agresoru u napadu na glavni grad, a civili, starije osobe i majke s djecom, unatoč stradavanju, bježe preko ruševina u Kijev.


U zatišjima usred borbi oko glavnog grada, iz Irpinja, grada u samoj blizini Kijeva, izbjeglo je u 3 dana više od 2000 ljudi. Bježe prema Kijevu i pritom moraju prijeći most. Srušile su ga ukrajinske snage kako bi zaustavile napredovanje ruskih tenkova.

- Sada smo između Kijeva i Irpinja. Ondje gdje su neboderi je Irpinj. Ono su nove zgrade, na rubu grada. Sam grad nastavlja se nekoliko kilometara dalje. Tko želi danas otići iz grada, treba se odvesti iz Irpinja do mosta, do sela Romanovka, ili pješačiti cijelim putem, jedan kilometar. Onima u gradu još je dalje, pokazuje Roman Suhan, izvjestitelj Current Timea.

"Osim u filmovima, nikada nisam vidjela rat poput ovoga. Kuće u blizini su eksplodirale. Molili smo Boga i spasio nas je!", "Pucali su bez prestanka. Jako je opasno doći ovamo iz predgrađa Irpinja. Hvala Bogu, osigurali su prijevoz starijim ljudima, jer oni ne bi uspjeli prijeći s djetetom", "Čekali smo do zadnjeg trenutka. Nadali smo se da ćemo moći ostati. Ali nismo. Danas smo na kraju odlučili. Nema vode, struje, interneta, nema veza", kažu ljudi koji su uspjeli prijeći most.

Ruska vojska pojačava napade na ukrajinske gradove. Analitičari ovog rata pitaju se jesu li prijedlozi o humanitarnim koridorima samo taktika dok napadač priprema snage kojima će kao kliještima stisnuti grad Kijev? 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!