12:20 / 04.04.2022.

Autor: Alenka Marina/HTV/IMS

Strašne snimke ubijenih civila zaprepašćuju svijet

Strašne snimke ubijenih civila u Ukrajini zaprepašćuju svijet

Strašne snimke ubijenih civila u Ukrajini zaprepašćuju svijet

Foto: Screenshot / Reuters

Strašne snimke ubijenih civila zaprepašćuju svijet. Ukrajina je objavila da je samo u Buči i okolici Kijeva pronađeno više od 400 tijela, a strahuje se da su u drugim gradovima počinjeni i veći i teži zločini. S druge strane Rusija sve negira i tvrdi da je riječ o propagandi. Istodobno nastavljaju se napadi na jug i istok Ukrajine, Odesu, Mariupolj i Mikolajiv, a prema obavještajnim podacima na područje Donbasa prebacuju se plaćenici i Rusija mobilizira dodatne snage. 


Tetjana Volodimirivna stoji uz improvizirani grob. Ona i njezin suprug odvezeni su čim su ruske snage zauzele Buču. Čečeni koji su bili s ruskom vojskom priprijetili su im. Supruga je tražila danima.

- Prijavila sam njegov nestanak Crvenom križu. Kada sam sišla u podrum, vidjela sam dva tijela. Muža sam prepoznala po cipelama i hlačama jer mu je lice bilo unakaženo - kazala je Tetjana novinarima.

Vojska upozorava da se nitko ne približava tijelima koja i dalje leže na ulicama. Ne znaju, kažu, jesu li tijela minirana.

Deseci tijela bačeni su u masovnu grobnicu ispred lokalne crkve.

U okolici Kijeva pronađeno je više od 410 tijela. Navodno je riječ samo o civilima. Slične slike pristižu i iz drugih mjesta iz kojih su se povukle ruske snage.

-  Stotine civila su ubijene, mučene... Minirali su čak i tijela žrtava. Vidljive su posljedice pljačke. Koncentrirano zlo posjetilo je našu zemlju - ubojice, krvnici, silovatelji koji sebe nazivaju vojskom, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ruska vojska sve opovrgava. Tvrdi da su zločine počinili sami Ukrajinci.

Od početka ruske invazije oteto je 11 gradonačelnika i njihovih obitelji.

- Jučer smo na području oslobođene kijevske oblasti saznali za ubojstvo gradonačelnice Motižina - Olge Suhenko. Ubili su je, nažalost, u zarobljeništvu Rusi. To je ratni zločin... Pozivamo međunarodne udruge da učine sve kako bi naši civili, gradonačelnici, svećenici, novinari, aktivisti bili oslobođeni, poručila je Irina Verenščuk, potpredsjednica ukrajinske vlade.

Sinoć je napadana Odesa, Herson, Harkiv. Ima ubijenih i ranjenih.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se gledateljima na dodjeli glazbenih nagrada Grammy u Las Vegasu.

- Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi. Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, ispričajte našu priču. Poduprite nas na bilo koji način... samo ne tišinom - poručio je.

Čelnik ruske crkve, koji podupire invaziju u Ukrajini, održao je bogoslužje za ruske vojnike.

-  Svi naši ljudi danas se trebaju probuditi, pripremiti i razumjeti da je ovo vrijeme o kojem može ovisiti sudbina našeg naroda. Mi ne težimo ratu niti činimo bilo što što bi moglo naštetiti drugima, poručio je ruski patrijarh Kiril.

Kako bi popunila svoje redove nakon pretrpljenih gubitaka, ruska vojska započela je mobilizaciju još 60 tisuća pričuvnih vojnika.

Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!