17:12 / 13.11.2020.

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Stručnjaci: Mogućnost da sudovi okrenu rezultat u Trumpovu korist minimalna

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Iako je Biden osvojio i Arizonu te time skupio 290 od potrebnih 270 elektorskih glasova, aktualni predsjednik i dalje ne priznaje poraz, a njegovi odvjetnici podnijeli su tužbe zbog navodne izborne prijevare u pet saveznih država.
Novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj potpredsjednici Kamali Harris i dalje stižu čestitke na izbornoj pobjedi. Posljednju je uputila Kina koja je s administracijom Donalda Trumpa imala zategnute odnose. Iako je Biden osvojio i Arizonu te time skupio 290 od potrebnih 270 elektorskih glasova, aktualni predsjednik i dalje ne priznaje poraz, a njegovi odvjetnici podnijeli su tužbe zbog navodne izborne prijevare u pet saveznih država.

➡️ Biden osvojio Arizonu i povećao prednost pred Trumpom
➡️ Biden započinje tranziciju, Trump i njegovi ne priznaju poraz

Joe Biden je u Arizoni tijesno pobijedio, dobio je samo 11 000 glasova više, ali time je dodatno učvrstio pobjedu nad Donaldom Trumpom. Tek malo veću raziliku ima u Georgiji koja nosi 16 elektorskih glasova i koja je odlučila ponovno ručno prebrojati glasačke listiće.

- Dopustite mi da to budem potpuno jasan. Da je bilo 14 000 glasova razlike na drugoj strani, učinili bismo potpuno istu stvar. Ovo je vrlo važno razumjeti, jer upravo sada postoji mnoštvo birača u ovoj državi i širom zemlje koji će reći da su ti uređaji pogrešno računali, da ih je netko hakirao, rekao je Gabriel Sterling, voditelj izbornog povjerenstva u Georgiji.

Takva situacija moguća je i u Wisconsinu koji nosi 10 elektorskih glasova i gdje je Trump osvojio samo 20 000 glasova manje, ali sve države imaju određeni rok do kojeg moraju verificirati izborne rezultate, Georgija do 20., a Pennsylvanija do 23. studenog. U Pennsylvaniji Biden vodi za 60 000 glasova.

- Biden je pobijedio, a to ne mogu promijeniti ni Republikanci ni Trump, poručio je senator Chusk Schumer.

Trump i dalje odbija priznati poraz i neumorno iznosi navode da je prevaren, ali pravni stručnjaci smatraju da je mogućnost da će sudovi okrenuti rezultat u njegovu korist gotovo nepostojeća. Miran prijenos vlasti i dalje je pod upitnikom.

- To je još jedan korak prema delegitimizaciji ne samo Bidenove administracije, vać i demokracije općenito. I to je opasan put,  ističe bivši predsjednik SAD-a Barack Obama.

Bidenu su već čestitali mnogi svjetski lideri, a njegovom pobjedom može odahnuti i Kina koja je imala napete odnose s Trumpovom administracijom.

- Poštujemo odabir američkih građana. Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Harris. Shvaćamo kako će rezultati američkih izbora biti određeni prema američkim zakonima i procedurama, poručio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Točku na "I" trebao bi staviti izborni kolegij 14. prosinca kada formalno bira predsjednika na temlju rezultata u svakoj od saveznih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!