10:42 / 01.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Stručnjaci predlažu izlijevanje radioaktivne vode iz Fukushime u ocean

Foto: REUTERS/Aaron Sheldrick

Foto: REUTERS/Aaron Sheldrick

Foto: - / REUTERS

Nuklearna katastrofa u Fukushimi dogodila se u ožujku 2011. godine, a jedan od problema u sanaciji je nakupljanje kontaminirane vode
Skupina stručnjaka koja savjetuje japansku vladu o metodi zbrinjavanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi predložila je izlijevanje te vode u ocean.

Stručnjaci koji djeluju pod ministarstvom industrije suzili su izbor na izlijevanje u Tihi ocean i isparavanje te su se odlučili za prvo rješenje, a na temelju prijašnje prakse vjerojatno je da će vlada prihvatiti preporuku, prenosi Guardian. U odboru kažu da se puštanje vode u ocean može izvesti sigurnije u odnosu na isparavanje.

Nuklearna katastrofa u Fukushimi dogodila se u ožujku 2011. godine, a jedan od problema u sanaciji je nakupljanje kontaminirane vode.

Tvrtka Tokyo Electric prikupila je više od milijun tona kontaminirane vode, koja je pohranjena u velikim spremnicima. Do 2022. godine više neće biti mjesta za pohranu vode. Iz tvrtke su 2018. priznali da nisu uklonili sve radioaktivne čestice iz vode.

Odluka o puštanju vode u ocean, ako doista bude prihvaćena, mogla bi uznemiriti susjedne zemlje. Južna Koreja nakon katastrofe je zabranila uvoz morske hrane s područja Fukushime, a prošle godine pozvali su visokorangiranog dužnosnika japanskog veleposlanstva kako bi im objasnio što će se učiniti s vodom.

Ove godine u Tokiju se održavaju Olimpijske igre, s time da će se neke discipline održati na manje od 60 km od uništene nuklearke. Južnokorejski atletičari na OI namjeravaju donijeti vlastite detektore radijacije i hranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!