13:10 / 24.10.2021.

Autor: Hina/I.B.

Stručnjaci u Srbiji: COVID propusnice uvedene "kasno i pogrešno"

Cijepljenje u Beogradu

Cijepljenje u Beogradu

Foto: M.M. / ATAImages/PIXSELL

COVID propusnice u Srbiji uvedene su kasno i pogrešno jer bi trebale vrijediti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, upozoravaju stručnjaci kritizirajući odluku Kriznog stožera i srbijanske vlade koja je stupila na snagu u subotu od 22 sata.

Srbija je 10. listopada premašila milijun registriranih zaraza od početka pandemije, a danima unatrag bilježi po više od 50 umrlih i od šest do osam tisuća novozaraženih, dok je na COVID odjelima više od 6.000 pacijenata, a po dvije-tri stotine ih je na respiratorima svakog dana.

- Situacija je tragična, užasna, katastrofalna. Imate svaki dan gotovo 8.000 zaraženih. Taj broj nikako znatnije ne pada. Oscilacije od nekoliko stotina ili tisuću novozaraženih ne znače ništa, upozorio je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler u Jutarnjem programu RTS-a, nakon što je u subotu navečer poslije 22 sata počela kontrola COVID propusnica u ugostiteljskim objektima.

Ilustrirajući tvrdnju da su ograničenja "previše kratka" i "bez jasne strategije", Šekler je rekao da takav vid COVID propusnica "ne postoji nigdje u svijetu", te da mjera nema smisla jer necijepljeni gosti mogu nekontrolirano sjediti u restoranima, klubovima i kafićima do 22 sata, kad počinje provjera propusnica.

I epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da je uvođenje COVID propusnica, onako kako je to napravila vlast u Srbiji, "simbolična mjera koja neće utjecati na učestalost obolijevanja".

Radovanović je uvjeren da najveći dio populacije nema predodžbu o tome koliko je tragično ono što se događa u ovom valu zaraze, dok vlast razmišlja kako će mjere utjecati na njezin rejting.

Nije više u pitanju hoće li se vlast ponašati državnički ili politikantski, ovo je pitanje masovnog ubojstva i koliko će to dugo tolerirati, rekao je Radovanović za N1.

Srbija je najviše umrlih od COVID-a registrirala 4. prosinca prošle godine, a 17. prosinca na respiratorima su bila 353 pacijenta, dok je koncem prosinca na bolničkom liječenju bilo više od 9.700 oboljelih.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja u subotu je od koronavirusa umrlo 60 oboljelih, a među 21.383 testa u laboratorijima je registrirano 6.748 novozaraženih. Na bolničkom liječenju jučer je bilo 6.726 pacijenata, od kojih 282 na respiratorima.

Od početka pandemije u Srbiji je zaraženo 1.092.476 osoba, a umrlo je 9.448, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!