17:16 / 01.03.2021.

Autor: Hina

Stručnjaci UN-a traže međunarodnu istragu o trovanju Navaljnog

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Babushkinsky District Court / REUTERS

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su na međunarodnu istragu o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i kažu kako dosadašnji dokazi upućuju na to da su vrlo vjerojatno upleteni ruski vladini dužnosnici.

Njegovo trovanje bilo je dio trenda ubijanja i pokušaja ubijanja kritičara u zemlji i inozemstvu, smišljenih da se pošalje zlokobno upozorenje, rekle su Agnes Callamard, posebna izvjestiteljica UN-a za izvansudska, prijeka ili samovoljna pogubljenja, i Irene Khan, stručnjakinja UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja.

Navaljni (44) se razbolio u Sibiru i prebačen je u Njemačku, koja tvrdi kako je našla dokaze da je otrovan novičokom, zabranjenim nervnim otrovom. Rusija opovrgava bilo kakvu vezu s njegovom bolesti te ističe kako nije vidjela dokaze da je otrovan.

Nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju u siječnju. Uhićen je pri dolasku i osuđen na 2 i pol godine zatvora zbog kršenja odredbi uvjetne zatvorske kazne.

- S obzirom na neadekvatan odgovor domaćih vlasti, upotrebu zabranjenog kemijskog oružja i očit obrazac pokušaja ciljanih ubojstava, vjerujemo da bi hitno trebalo provesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi s trovanjem gospodina Navaljnog, stoji u izjavi stručnjakinja UN-a.

Callamard i Khan objavile su i pismo ruskim vlastima od 30. prosinca u kojem su obavijestile Moskvu da istražuju trovanje. U pismu stoji da će, dokažu li se optužbe, ruski dužnosnici biti podvrgnuti kaznenoj odgovornosti zbog sudjelovanja ili zapovijedi u pokušaju ubojstva, ili pak zbog toga što nisu osigurali da podređeni ne sudjeluju u tim akcijama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!