09:57 / 02.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Stručnjaci WHO-a savjetuju da se bolest COVID-19 ne liječi hidroksiklorokinom

Nove smjernice WHO-a

Nove smjernice WHO-a

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno 'proglasio' revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao upotrebljavati u procesu liječenja bolesti COVID-19 i nema znatan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalnim lijekom ne bi se trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a "ne isplati se" istraživati ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za COVID-19.

Naša "snažna preporuka", ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena koronavirusu, a druga nije, dodaju znanstvenici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump u ožujku prošle godine izjavio je da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusne bolesti. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas "procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim" u liječenju bolesti COVID-19.

- Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete i da bi se resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje COVID-a, navode u smjernicama.

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kad su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje bolesti COVID-19.

Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!