Istraživanje: Paxlovid neučinkovit u sprječavanju širenja koronavirusa

30.04.2022.

07:21

Autor: M.M./Hina/HRT

Paxlovid neučinkovit u sprječavanju širenja koronavirusa

Paxlovid neučinkovit u sprječavanju širenja koronavirusa

Foto: Pfizer / via Reuters

Pfizerov lijek za liječenje koronavirusa Paxlovid neučinkovit je u sprječavanju širenja zaraze među članovima istog domaćinstva, pokazalo je veliko istraživanje.

Pfizer je proveo istraživanje među 3000 odraslih koji su bili u bliskom kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. Oni su primali terapiju Paxlovidom u trajanju od pet ili deset dana ili dobivali placebo.

Osobe koje su primale lijek pet dana imale su 32 posto manju vjerojatnost da će biti zaražene od ljudi iz kontrolne skupine. Desetodnevna terapija tu je vjerojatnost povećala na 37 posto. Pfizer je, međutim, priopćio da je ta razlika statistički zanemariva i da može biti plod slučajnosti.

Zato su ovim potvrđeni rezultati prijašnjih istraživanja prema kojima je lijek 90 posto uspješan u sprječavanju bolničkog liječenja ili smrti oboljelih od COVID-a.

- Iako smo razočarani ishodom istraživanja o sprječavanju širenja zaraze, on ne utječe na snažnu učinkovitost u liječenju koju smo vidjeli u ranijim istraživanjima, rekao je izvršni direktor Pfizera Albart Bourla.

Paxlovid je antivirusni lijek koji je odobren za uvjetnu ili hitnu upotrebu u više od 60 zemalja svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!