11:44 / 17.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Studija: Pfizerova treća doza znatno povećava zaštitni učinak u starijih od 60

Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv Covida-19

Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv Covida-19

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Treća, booster doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv COVID-a znatno povećava zaštitni učinak u osoba starijih od 60 godina, pokazalo je novo istraživanje izraelskih znanstvenika.

Među starijim osobama koje su primile dvije doze cjepiva, 10 puta češće se razvila infekcija, a 20 puta više cijepljenih dvjema dozama oboljelo je od težeg oblika infekcije u odnosu na one koji su primili i treću, booster dozu, objavili su izraelski znanstvenici u New England Journal of Medicine.

Svi cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv COVID-a u Izraelu sada imaju mogućnost dobiti i treću dozu najranije pet mjeseci nakon što su primili drugu dozu.

Naime, unatoč visokoj procijepljenosti ta se država trenutačno bori protiv trećeg vala koronavirusa.

Izraelski istraživači pretpostavljaju da je to zbog puno zaraznije delta-varijante koronavirusa i pada razine zaštite koje cjepivo pruža šest mjeseci nakon primanja druge doze. Prema znanstvenicima, učinkovitost cjepiva pala je na 50 posto.

Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog društva za imunologiju, za dpa je rekao da se otprije zna kako je razina antitijela oko 10 puta veća nakon treće doze cjepiva nego nakon samo dvije.

No studija istodobno upućuje na to da je zaštitni učinak dviju doza ipak puno veći nego u slučaju ako se pojedinac uopće nije cijepio protiv COVID-a.


Watzl je istaknuo da u sklopu studije znanstvenici nisu proučavali mogućnost nuspojava. No zasad iz Izraela nema izvješća o tome da treća doza rezultira težim nuspojavama u odnosu na drugu.

Istodobno Watzl ističe da ne preporučuje booster dozu za mlađe osobe, već za sve starije od 80 godina i za one starije od 60 godina koje već boluju od nekih kroničnih bolesti.

I u Njemačkoj se u nekim slučajevima osobama starijim od 80 godina i osobama s imunodeficijencijom, stanjem oslabljenog imunosnog sustava, već nudi i treća booster doza cjepiva protiv COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!